Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nekončiaci brexit obmedzuje ďalšie rozhodnutia Európskeho parlamentu
Zdielať na

Nekončiaci brexit obmedzuje ďalšie rozhodnutia Európskeho parlamentu

BRUSEL / Rozhodovanie Európskeho parlamentu je paralyzované nekončiacim sa príbehom brexitu. Nevie sa s koľkými peniazmi sa môže počítať v jednotlivých oblastiach a dohodnúť sa, je vzhľadom k výsledku volieb, oveľa zložitejšie ako predtým.

Nový Európsky parlament je podľa poslancov úplne iný ako ten, ktorý sme tu mali predtým. Máme nové priority, ale vznikajú aj nové nedorozumenia. "Dnes na to, aby sa niečo podarilo naozaj presadiť, tak musia prebiehať rokovania naprieč celým politickým spektrom," uviedol Robert Hajšel, Socialisti a demokrati v EP. Doteraz stačilo, ak sa dohodli dve najväčšie frakcie. Ľudovci a socialisti ale po posledných voľbách stratili väčšinu. "Asi najťažšia téma je migrácia, a to sa ukázalo aj v novom parlamente a podľa mňa kľúčová téma, ktorú bude treba vyriešiť, ale ktorá najviac aj rozdeľuje," povedal Michal Šimečka, frakcia Obnovme Európu. 

Medzi prvé rozhodnutia nového EP patrí napríklad nezačatie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom a rieši sa teda, čo ďalej s rozširovaním únie smerom na Balkán. "Ja, ako nový spravodajca EP pre Srbsko, sa budem veľmi usilovať o to, aby sme priniesli konkrétne riešenia pre našich susedov," informoval Vladimír Bilčík, Európska ľudová strana.

Jedna z prvých rezolúcií, ktorá bola prijatá je boj s dezinformáciami, ktoré zasahujú do politického života v Európskej únii. "Sú tu aj rozhodnutia, ktoré sa dotýkajú napríklad invázie Turecka do Sýrie, čo EP výrazne odmietol," doplnil Peter Pollák Európska ľudová strana. Nový EP najbližšie čaká jedno z najdôležitejších rozhodnutí, schvaľovanie novej Európskej komisie. 

V prípade zhoršovania sa životného prostredia už nie je otázkou, či to bude zlé, ale ako veľmi to bude zlé:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy