Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nebezpečenstvo pre narkomanov a ich blízkych. Na Slovensku chýbajú lieky pre drogovo závislých
Zdielať na

Nebezpečenstvo pre narkomanov a ich blízkych. Na Slovensku chýbajú lieky pre drogovo závislých

BRATISLAVA / Už niekoľko týždňov chýbajú na Slovensku lieky na liečbu drogových závislostí. Podľa lekárnikov iná dostupná alternatíva nie je. Prerušenie liečby predstavuje veľké riziko nielen pre narkomana, ale aj pre jeho okolie.

"Na Slovensku sú dostupné iba dva druhy a nemajú dostupnú alternatívu. Nevyvoláva návyk, ale substituuje liečbu, aby sa zmiernili abstinenčné príznaky, ktoré vychádzajú z vysadenia či už heroínu alebo iného opiátu," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Podľa prezidenta lekárnikov sa problémy s dostupnosťou liekov na liečbu drogových závislostí objavili ešte počas letných prázdnin. Momentálne je situácia taká, že ich nikde nezoženiete. "Podľa mojich informácií nie sú dostupné ani v centrách pre liečbu drogových závislostí," dodal.

Štatistiky hovoria, že za posledné roky počet liečených užívateľov drog stúpa. Prerušenie liečby pred samotného pacienta aj pre okolie predstavuje riziko. "Medziročne stúpol počet liečených ľudí závislých na opiátoch, pričom takmer 700 užívalo heroín," informoval Boris Chmel, hovorca Národného centra zdravotníckych informácií. "Môžu sa prejaviť abstinenčné symptómy, je riziko, že pacient sa opätovne vráti k droge, ktorú užíval predtým," objasnil Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. 

Abstinujúci závislý hovorí, že počas liečby v ústavnom zariadení sa stretol aj s takými narkomanmi, ktorí by podľa jeho slov liečbu bez pomoci liekov nezvládli. "Videl som na liečení, niektorí to potrebovali, nevedeli sa zmestiť do kože. Najbližší si to odskáču najviac. Ešte viac, ako my závislí. Oni to vnímajú a nič s tým nedokážu urobiť," povedal Peter, OZ Život je o inom. Peter sa na liečbu zo závislosti odhodlával dlho a trvalo mu 5 rokov, kým na ňu aj naozaj nastúpil. On to zvládol bez liekov, no vysvetľuje, že tým, ktorí ich potrebujú, nedostupnosť liekov na pohode nepridá. "Nie je to také, ako keď si vyliečite chrípku a máte na týždeň pokoj. Sú tam procesy, kedy človek to zvláda aj pol roka a potom príde pád. Mne pomohla psychoterapia, išli sme do rozvoja osobnosti, práca s myšlienkami a emóciami," priznal Peter. 

Podľa Štátneho ústav na kontrolu liečiv jeden z liekov do konca roka už na Slovensko dovezený nebude. Presný termín dostupnosti druhého lieku jasný nie je. "Ako alternatíva sa začal v júli dovážať iný liek s rovnakým zložením účinných látok, pričom v novembri je očakávaná ďalšia dodávka tohto lieku," dodala Magdaléna Jurkemiková.

Polícia rieši narkomanov. Dennou realitou na sídlisku totiž boli striekačky a neporiadok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy