Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otepľovanie by sa mohlo zastaviť, tvrdí europoslanec Róbert Hajšel. Prezradil, ako chce pomôcť vo výbore pre priemysel Slovensku
Zdielať na

Otepľovanie by sa mohlo zastaviť, tvrdí europoslanec Róbert Hajšel. Prezradil, ako chce pomôcť vo výbore pre priemysel Slovensku

BRATISLAVA / Výbor pre pre priemysel, výskum a energetiku je v Európskom parlamente jeden z najväčších. Slovensko v ňom zastupuje europoslanec Róbert Hajšel. Tento výbor je podľa jeho slov jeden z najdôležitejších, pretože pokrýva až 80 percent produkcie HDP v celej EÚ. Aké sú jeho plány ako pomôcť Slovensku a ako hodnotí výsledky eurovolieb 2019?

Do výboru sa zaraďuje priemysel, energetika, výskum a dokonca aj kozmos. "Je to niečo na čom stále bazíruje aj Slovensko. Máme hlavne automobilový priemysel, budeme sa snažiť postupne prejsť na priemysel, ktorý bude založený na digitalizácii, na používaní nových technológií a umelej inteligencie," uviedol europoslanec Róbert Hajšel. Keďže je USA a Čína v niektorých technológiách o krok dopredu, ich úlohou bude snažiť sa im vyrovnať. " Myslím si, že táto práca v tomto výbore, keďže doteraz sme nemali žiadneho člena v tomto výbore, bude veľkým prínosom a ja sa o to budem snažiť," poznamenal. 

Aké sú ale jeho priority, ktorými chce pomôcť Slovensku? 

"Ja sa budem snažiť najmä ovplyvňovať priemyselnú a energetickú politiku Európskej únie, pretože Slovensko tu má svoje záujmy. Ide o to, aby sa podarilo zachovať aj zamestnanosť na Slovensku. Ide o to, aby sme mali v Európskej únii nástroje, ktoré budeme môcť využívať. Zoberme si napríklad do úvahy klimatické zmeny, ktorým čelí nielen EÚ ale aj celý svet. Preto musíme proti klimatickým zmenám bojovať aj v Európskom parlamente, rieši sa to najmä vo výbore pre životné prostredie ale aj v našom výbore pre priemysel," pokračoval Hajšel s tým, že sa musia znižovať emisie CO2, pretože jeden z ich cieľov tiež je, aby EÚ dosiahla do roku 2050 skleníkovú neutralitu. 

Znamenalo by to tak, že by sa globálne otepľovanie mohlo spomaliť až zastaviť, ak by sa teda CO2 neprodukovalo viac. Treba ale myslieť na to, že kozmické vplyvy sa ovplyvniť nedajú. "Treba aspoň ovplyvniť to, čo sa dá," podotkol.   

Dopadli eurovoľby skutočne dobre, aká je atmosféra v EP? 

Viac sa dozviete v rozhovore TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy