Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tentoraz idem voliť: Prečo sa stať dobrovoľníkom v kampani EP, a aké výhody to prináša?
Zdielať na

Tentoraz idem voliť: Prečo sa stať dobrovoľníkom v kampani EP, a aké výhody to prináša?

BRATISLAVA /BRUSEL / Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať už o niekoľko týždňov. Kampaň pre tohtoročné eurovoľby "Tentoraz idem voliť" ponúka jedinečnú možnosť ako komunikovať s Európskym parlamentom a prispieť do predvolebnej kampane. Stačí sa jednoducho stať dobrovoľníkom.

Eurovoľby na Slovensku sa budú konať už 25.mája. Slovensko získa tento rok v Európskom parlamente 14 poslaneckých  mandátov. Komunikačná kampaň pre eurovoľby  "Tentoraz idem voliť" oslovila už aj stovky mladých ľudí. Európsky parlament totiž ponúka jedinečnú možnosť ako s nimi môžu ľudia, kvázi, spolupracovať. Stačí sa stať len dobrovoľníkom a dať do povedomia svojmu okoliu, že ani eurovoľby nám nemôžu byť jedno. Žijeme v Európskej únii a jej problematika sa dotýka každého z nás. 

Výhody dobrovoľníctva? 

Cesta dobrovoľníka sa začína komunikáciou s rodinou, priateľmi, okolím. Potom nasleduje usporiadávanie rôznych podujatí. 

"V rámci internetovej stránky na Slovensku sme už oslovili 7500 mladých ľudí, občanov SR. Z tohto počtu už približne 500 mladých ľudí organizuje na Slovenku rôzne podujatia," vyjadril sa Dionýz Hochel, poverený riadením Kancelárie EP. Na podujatiach hovoria o témach- prečo je potrebné ísť voliť, čo nám ponúka Európa, a čo jej môžeme ponúknuť my. Prvou výhodou je teda organizovanie rôznych podujatí po celom Slovensku. 

​Každý dobrovoľník by mal byť najmä aktívny aj na sociálnych sieťach, kde pridáva rôzne príspevky. Na sociálnu sieť uverejňuje aj videá vlastnej tvorby, v ktorých hovorí o rôznych témach týkajúcich sa EÚ a eurovolieb. Európska únia prináša aj Slovákom neskutočné množstvo výhod, jednou z nich je napríklad aj schengen. 

Tí najlepší dobrovoľníci, ktorých na základe ich aktivity a práce alebo sútaže EP vyberie, môžu navštíviť aj Európsky parlament v Bruseli. Stretnúť sa tu môžu aj s rôznymi europoslancami, s ktorými vedú diskusie alebo sami môžu byť súčasťou nejakej debaty. 

Medzi ďalšie výhody, prečo sa stať dobrovoľníkom v kampani "Tentoraz idem voliť" sú návštevy stredných a vysokých škôl nielen vo svojej krajine, kde majú možnosť odprezentovať svoje videá a dokázať im, že ísť voliť má zmysel. Okrem škôl môžu spolu dobrovoľníci navštíviť aj domov sociálnych služieb. Pracujú tu so seniormi, ktorých učia ako voliť v eurovoľbach. Medzi pozitívum dobrovoľníctva pre mladých v zahraničí patrí aj možnosť chodiť na rôzne koncerty hudobníkov, spevákov. 

Simulované eurovoľby na Slovensku

Európsky parlament celú kampaň zabezpečuje prostredníctvom špeciálneho softvéru, s ktorým voľby vyhral napríklad aj Emmanuel Macron. Ako ale uviedol Dionýz Hochel, netreba mať obavy, že by softvér zneužil akékoľvek osobné údaje, je špeciálne zabezpečený. Na Slovensku vo viac ako dvesto stredných školách preto prebehnú aj tzv. simulované eurovoľby. "Študenti dostanú hárky so všetkými kandidátmi a podľa toho budú hlasovať. Potom 10. mája bude tlačová beseda, na ktorej budeme informovať o týchto výsledkoch volieb, hovoriť budeme aj s analytikom, " dodal Hochel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy