Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvoje voľby, dva dôležité výsledky. Slováci rozhodnú aj o zástupcoch v Európskom parlamente
Zdielať na

Dvoje voľby, dva dôležité výsledky. Slováci rozhodnú aj o zástupcoch v Európskom parlamente

BRATISLAVA / V tomto roku nás čakajú dvoje voľby - prezidentské a voľby do Európskeho parlamentu. Prvé kolo prezidentských volieb nás čaká 16. marca, prípadné druhé o dva týždne neskôr, čiže 30.3. Voľby do Európskeho parlamentu budú od 23. - 26.mája.

Rovnakú situáciu sme tu mali aj v roku 2014, kedy sa najprv konali prezidentské a potom voľby do Európskeho parlamentu. Ak sa na to pozrieme štatisticky, v druhom kole pri voľbe hlavy štátu bola účasť 50-percentná, čo sa týka volieb do Európskeho parlamentu, tam sa zúčastnilo niečo cez 13 percent. Bola to najnižšia účasť v celej Európskej únii. "Tie posledné prezidentské voľby boli dosť napäté, polarizované a spoločnosť bola zvedavá, ako to dopadne a cítila, že chce k tomu prispieť, to znamená, že bol väčší tlak na jednotlivca, aby sa nejak vyjadril," myslí si vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

"V Európskych voľbách to vtedy vyzeralo tak, že tam zase až tak o toľko nejde. Jednak u nich mohla prevládať takzvaná volebná únava, po dvoch prezidentských voľbách a jednak tam nebol taký vypolarizovaný problém ako v tej prezidentskej voľbe. Ja osobne verím, že tento rok to nebude rovnaké, že to bude ináč. Myslím, si, že tentokrát všetci cítime, že aj v tej Európe o niečo ide, že budú súťažiť strany populistické, extrémistické s tými, ktoré sú demokratické a tradičné a že to bude určite napínavý súboj. Podobný, ako bol ten posledný prezidentský, takže toto vybudí našich voličov," dodáva Miko.

Slováci nie sú radi poslední a my sme boli naozaj poslední v Európe, čo sa týka účasti na voľbách. "Pred nami bol Česká republika, tak myslím, že aj tento fakt by mohol hrať rolu, že si skutočne povieme, že je to hanba, aby sme boli takto ďaleko poslední za ostatnými," uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy