Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Plánujete cestu do Benátok? Za vstup do mesta sa bude platiť
Zdielať na

Plánujete cestu do Benátok? Za vstup do mesta sa bude platiť

Archívna reportáž

BENÁTKY / Návštevníci Benátok si od roku 2022 budú musieť svoj pobyt v meste rezervovať - dostane sa do neho len obmedzený počet turistov. Starosta Luigi Brugnaro spresnil, že "nikomu nebude bránené do mesta vstúpiť, ale pre tých, čo sa neohlási vopred, to bude komplikovanejšie". A tomu, kto si vstupenku do mesta nezaobstará vôbec, hrozí pokuta od 100 do 450 eur, napísal denník La Repubblica.

​Vo všedné dni sa za vstup bude platiť šesť eur, v rušnejšie dni osem alebo desať eur. Úrady počítajú s 19 výnimkami - napríklad pre tých, ktorí bývajú v regióne, informoval guvernér benátskeho regiónu Luca Zaia.

"Cieľom je lepšie spravovať množstvo turistov v meste," vysvetlil starosta Brugnaro. Podľa jeho slov sa po trojročnom prechodnom období budú návštevy Benátok rezervovať prostredníctvom zákazníckej karty a špeciálny softvér dohliadne na správny pomer miestnych a turistov. Tento rok bolo stanovené jednotné vstupné tri eurá, ale turisti sa zatiaľ vopred hlásiť nemusia.

Benátky dlhodobo bojujú s veľkým množstvom turistov, ktorí si chcú historické mesto prehliadnuť. Návštevy v meste ďaleko prevyšujú počet obyvateľov a miestne úzke uličky sú v čase hlavnej turistickej sezóny takmer nepriechodné. Davy sú obzvlášť veľké, keď v prístave zakotvia výletné lode s tisíckami turistov na palube, ktorí okamžite vyrazia do mesta.

Hromadná turistika a vyľudňovanie sú dlhú dobu príčinou nespokojnosti Benátčanov. Vlani v lete dokonca vyšlo do ulíc okolo 2 000 miestnych na protest proti turistickému priemyslu. Už roky mesto jedná o možnosti regulácie počtu turistov. Cieľom je podporiť zodpovedný a udržateľný cestovný ruch s ohľadom na záujmy obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy