Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dve odvážne deti sa dostali cez ochranku k pápežovi. Ten ich obdivuje
Zdielať na

Dve odvážne deti sa dostali cez ochranku k pápežovi. Ten ich obdivuje

ABÚ DHABÍ / Pápež František odslúžil v utorok na štadióne v Abu Dhabi na záver svojej trojdňovej návštevy Spojených arabských emirátov omšu. Podľa organizátorov sa jej zúčastnilo okolo 170 tisíc ľudí, vrátane niekoľkých tisíc moslimov. Počas jeho návštevy sa ale poriadne zapotili ochrankári Svätého Otca. Z davu sa k Františkovi rozbehli dve deti.

Tie mali jasný cieľ, dostať sa čo najbližšie k hlave cirkvi a odovzdať jej odkaz. Spočiatku deti ochrankári nechceli pustiť, no na pokyn Svätého Otca tak nakoniec učinili. Deti pápež pohladkal a povedal, že ich obdivuje za ich odvahu, vďaka ktorej sa budú mať v živote lepšie. 

Omšu, ktorú celebroval pápež vysielala miestna televízia v priamom prenose. Takmer 50 tisíc ľudí sa jej zúčastnilo priamo na štadióne, ďalších viac ako sto tisíc ľudí ju sledovalo za bránami štadióna na veľkoplošnej obrazovke. Počas omše zaznel rad jazykov, okrem angličtiny, arabčiny a taliančiny to bola tiež francúzština, kórejčina či tagalština, ktorou sa hovorí na Filipínach. Práve ľudia z Filipín a Indie tvoria veľkú časť z ôsmich miliónov ľudí, ktorí v emirátoch pracujú. Okolo 900 tisíc pracovných migrantov v Spojených arabských emirátoch sú katolíci, pripomína denník Süddeutsche Zeitung.

"Celkom iste pre vás nie je jednoduché žiť ďaleko od domova, chýba vám priazeň vašich milovaných a možno aj cítite neistotu ohľadom budúcnosti. Ale Boh je verný a svoj ľud neopúšťa," povzbudil pápež katolíkov počas omše. Tí môžu na rozdiel od iných islamských štátov v regióne svoju vieru slobodne praktizovať. Je ale nelegálne, aby sa snažili získavať nových veriacich k inému náboženstvu, než je islam, či vzdať sa islamu a prejsť na inú vieru, čo sa trestá aj smrťou.

Svätý Otec František prijal pozvanie na návštevu od korunného princa emirátu Abu Dhabi šejka Muhammada bin Zajda Nahajána a stal sa prvou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá navštívila Arabský polostrov, kolísku islamu. Počas svojej návštevy vyzval k dialógu o mieri a väčšiu spoluprácu medzi kresťanmi a moslimami. Odsúdil vojnu v Jemene aj ďalšie konflikty na Blízkom východe.

Počas návštevy okrem iného podpísal za Vatikán s imámom mešity Al-Azhar, považovanej za sídlo hlavy sunnitského islamu, dokument o spoločnom boji proti extrémizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy