Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd rozhodol o trestoch v prípade ekologickej havárie. Pozostalí obetí hovoria o výsmechu
Zdielať na

Súd rozhodol o trestoch v prípade ekologickej havárie. Pozostalí obetí hovoria o výsmechu

GYÖR / Najvyšší trest, dva a polročné nepodmienečné väzenie, považujú pozostalí desiatich obetí ekologickej havárie spred ôsmich rokov v Maďarsku za smiešny a dehonestujúci. Kolontár a ďalšie dve dediny zaplavil kal z hlinikárne s obsahom ortuti, arzénu a chrómu. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal.

Odvolací súd v Györi v pondelok odsúdil zamestnancov hlinikárskej spoločnosti v súvislosti s tragédiou, pri ktorej v októbri 2010 zomrelo v Maďarsku desať ľudí. Po pretrhnutí hrádze odkaliska spoločnosti, zaplavil toxický červený odpad dediny Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Ďalších 200 ľudí utrpelo zranenia. 

Bývalý generálny riaditeľ bol nepodmienečne odsúdený na dva roky a šesť mesiacov, jeho zástupca na dva roky. Šiesti obžalovaní dostali podmienečné tresty, jeden fiančný trest a jeden napomenutie. Piatich z pôvodne 15 obžalovaných súd oslobodil.

Sudca v päťhodinovom zdôvodnení uviedol, že už rok pred tragédiou spoločnosti porušili viacero pracovných predpisov. Zaviedli totiž technológie, ktoré neboli v súlade s povolenými a nedodržali ani prevádzkové predpisy. Z toho dôvodu množstvo kalu v nádrži prekročilo maximálnu povolenú hranicu a dokonca aj koncentrácia kalu bola vyššia ako povolená.

Zanedbanie pracovných povinností obvinených tak prispelo ku katastrofe. Rozsudky nadobudli právoplatnosť len v prípade dvoch oslobodených spod obžaloby. Prokurátor žiadal v ostatných prípadoch sprísnenie trestov. O 13 zamestnancoch tak bude rozhodovať druhostupňový súd.

Pozrite si ako to vyzeralo krátko po havárii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy