Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lipšic o odňatí časti prípadu vyšetrovateľovi: Obávam sa, že ministerstvo zavádza a klame
Zdielať na

Lipšic o odňatí časti prípadu vyšetrovateľovi: Obávam sa, že ministerstvo zavádza a klame

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková pred niekoľkými dňami sama pochválila vyšetrovací tím, ktorému v utorok odňala časť prípadu. Tá sa týkala prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúlipšicry a tiež bývalého ministra. Jej konanie ale nenechalo chladného advokáta Daniela Lipšica. Vyjadril sa, že ide o škandál a vyšetrovací tím doteraz pracoval spoľahlivo. Celé vyšetrovanie prípadu úzko súvisiaceho s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej tak podľa neho môže byť zmarené.

Ministerka Denisa Saková odobrala v utorok vyšetrovateľovi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej časť prípadu, v ktorej Daniel Lipšic vystupuje ako poškodený. "Je to podľa mňa neodôvodniteľné a škandalózne. Inšpekcia nemá absolútne žiadnu kompetenciu vyšetrovať úkladné vraždy. Vyšetrovací tím pracoval doteraz veľmi spoľahlivo a kvalitne. Tieto prípady bezprostredne súvisia a nie je naozaj žiaden dôvod, aby do vyšetrovacieho tímu takýmto spôsobom zhora zasahoval nekompetentný politik," uviedol. Časť, ktorú presunula na policajnú inšpekciu, sa týka práve prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica. 

Lipšic sa netajil ani tým, že začína mať domnienky, že po vyjadreniach niektorých predstaviteľov Smeru, by boli zrejme celkom radi keby trestný čin bol dokonaný. Dvestotisíc za život Daniela Lipšica a 70 000 za prokurátora Maroša Žilinku, mali byť totiž sumy za vykonanie vrážd, o ktorých sa polícia dozvedela pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Celé vyšetrovanie sa môže zmariť, tvrdí Lipšic

Ak teraz dostane tento prípad na stôl policajná inšpekcia a nie vyšetrovateľ, ktorému advokát Daniel Lipšic verí, môže byť podľa jeho slov zmarené celé vyšetrovanie. "Zmarí sa vyšetrovanie, pretože tie prípady spolu bezprostredne súvisia a kruh podozrivých je identický, je rovnaký. Po druhé - vyšetrovací tím má celkom veľké skúsenosti s vyšetrovaním vrážd, alebo úkladných vrážd. Inšpekcia takéto skúsenosti nemá," vyjadril sa.  

Aj preto je zo zákona NAKA kompetentná vyšetrovať trestné činy, ktoré spadajú do jurisdikcie špeciálnej prokuratúry. "To sú aj priamo úkladné vraždy, respektíve ich prípravy," poznamenal ďalej Lipšic.

Ministerstvo vnútra sa ale k celej veci postavilo takto: "Po vzájomnej dohode s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnou prokurátorovu SR bude danú vec vyšetrovať Úrad inšpekčnej služby MV SR, aby sa zabránilo prípadnému úniku informácií z vyšetrovacieho spisu a tým pádom možnému mareniu vyšetrovania," uviedol hovorca ministerstva vnútra Jaroslav Taldík.

Úrad špeciálnej prokuratúry vraj ale takouto informáciou nedisponuje. "Úrad špeciálnej prokuratúry takouto informáciou v súčasnosti nedisponuje a do tejto chvíle nám žiadne rozhodnutie nebolo doručené. Z uvedeného dôvodu ani nepoznáme konkrétne dôvody, ktoré mali viesť k uvedenému rozhodnutiu," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa špeciálnej prokuratúry.

Podľa Lipšica je to tak absolútne účelové vyjadrenie ministerstva, pretože ako sám tvrdí, informácie by viac unikali z inšpekcie ako od vyšetrovacieho tímu. "Obávam sa, že ministerstvo klame a zavádza," upozornil a zároveň dodal, že je z rozhodnutia ministerky Sakovej veľmi prekvapený. Na otázku, či sa bojí o svoj život reagoval tak, že nerád dramatizuje veci, ale toto presahuje akúkoľvek rozumnú mieru. "Myslím, že by v tomto prípade mala aj prokuratúra veľmi rázne konať."  

Lipšic sa pre TV JOJ vyjadril aj k prípadu údajnej likvidácie námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Ak totiž, vyšetrovanie prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a tiež bývalého ministra prevzala inšpekcia, po "správnosti" by mali aj tento. Prípady totiž spolu úzko súvisia. "Myslím, že by ich mal vyšetrovať vyšetrovací tím, pretože oni súvisia s vraždou Jána Kuciaka a Martiny. Týkajú sa veľmi podobného okruhu podozrivých osôb," dodal na záver advokát Daniel Lipšic. 

Pozrite si reportáž o tom, ako mali Kuciaka sledovať krátko pred jeho vraždou. Na povrch vyplávali fotografie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy