Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mäso z Poľska nebolo z chorých kráv, tvrdia poľské úrady. Slovensko to ale potvrdiť nemôže
Zdielať na

Mäso z Poľska nebolo z chorých kráv, tvrdia poľské úrady. Slovensko to ale potvrdiť nemôže

BRATISLAVA / Testy nepreukázali žiadnu nákazu ani nebezpečenstvo, tvrdia poľské úrady. Mäso stiahli len z preventívnych dôvodov. Pre kauzu s rizikovým hovädzím mäsom z údajne chorého dobytka zabíjaného ilegálne na poľskom bitúnku, zasadal aj náš parlamentný výbor. K prípadu sa vyjadril aj jeden zo slovenských mäsiarov, ktorému bolo údajne poškodené.

Podľa aktuálnych informácií nevyhovujúce hovädzie mäso z Poľska bolo rozvezené do 14 európskych krajín. Informácie o tom, že koľko hovädzieho mäsa k nám z bitúnku, kde bol porážaný chorý dobytok sa v podaní štátnej veterinárnej správy a úradu verejného zdravotníctva výrazne líšili. 

Na Slovensko sa dostalo 580 kg a až 90% z neho skončili vo verejných stravovacích zariadeniach - aj v školských jedálňach. "Robíme laboratórne dosledovanie, robíme aj DNA testy, že či naozaj išlo o hovädzie mäso, pretože často sa stáva, že z Poľska sa k nám nosí aj konské mäso," vyjadrila sa ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

V dnes zverejnenej správe hlavného hygienika sa však hovorí, že kontroly ukázali niečo iné. "V prípade 6 prevádzok sa vykonanou kontrolou na mieste zistilo, že z avizovaných 520 kg poľského hovädzieho mäsa bolo preukázaných 242 kg od slovenských výrobcov," vyjadril sa hlavný hygienik Ján Mikas. 

"Tie opatrenia, ktoré sa už dnes realizujú sú intenzívne, ale treba sa naozaj pýtať či sú dostatočné, či nemohli byť urobené nejaké razantnejšie kroky. Nedostala som tú odpoveď, že prečo nebol zastavený, obmedzený dovoz hovädzieho mäsa do doby vyšetrenia," uviedla poslankyňa NR SR za SaS Anna Zemanová.  

Navyše hneď po zverejnení zoznamu 9 prevádzok, ktoré mali obchodovať s rizikovým poľským mäsom sa voči obvineniu ohradili dve. Tak Mäsovýroba Cimbaľák ako aj Mäsiarstvo u Urbánka. Obe firmy sa cítia poškodené. Kauza rizikového poľského mäsa tak dostáva nový rozmer. 

Takto sa vyjadril majiteľ mäsiarstva Urbánek: 

Poľský minister poľnohospodárstva ale pred niekoľkými hodinami vydal vyhlásenie, že kravy, z ktorých pochádzalo rizikové mäso neboli choré. Podľa našich úradov toto do ukončenia vyšetrovania nie je možné ani poprieť ani potvrdiť. Na zasadnutí parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo a životné prostredie  odznelo, že stále sa vyhodnocuje 47 odobratých vzoriek z konkrétneho hovädzieho mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku.  Veterinári tiež pozastavili dovoz ďalšieho hovädzieho mäsa z troch bitúnkov z Poľska. "Boli tam senzorické zmeny, zmena farby, zápachu, konzistencie, čiže to bolo staré mäso, pokazené," poznamenal Jozef Bíreš zo ŠVPS. 

Ľudí, z poľského bitúnku, ktorí boli zapletení do ilegálneho a podľa dostupný informácií predovšetkým do nočného zabíjania hovädzieho dobytka, vyšetruje tamojšia polícia. A až vtedy sa môže začať rokovať na pôde európskej komisie rokovať ako ďalej s poľským mäsom. Celá misia by tak mala byť skončená 8. februára. Ak bude treba rázne zakročiť, všetky ďalšie opatrenia sa podniknú po 8. februári 2019.

Pozrite si aktuálnu reportáž, ako reaguje Poľsko a aká je tam momentálne situácia pre túto kauzu:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy