Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šéf OECD varoval Slovensko: Treba sa viac venovať vzdelávaniu a pracovnej sile
Zdielať na

Šéf OECD varoval Slovensko: Treba sa viac venovať vzdelávaniu a pracovnej sile

BRATISLAVA / Dôchodkový systém máte super a nechajte ho na pokoji. Pozor, ak sa nebudete venovať vzdelávaniu a nezmeníte zloženie svojej pracovnej sily, hrozí vám veľký problém, čo by bola škoda lebo vám super šliape ekonomika. S takýmito slovami prišiel na slovensko šéf organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktorý sa tu stretol s premiérom Pellegrinim.

OECD nám vo svojej predpovedi odhaduje dokonca lepší rast na tento rok ako ministerstvo financií, ktoré zverejnilo svoje čísla v pondelok. Peter Kažimír má však aktuálnejšie čísla. V každom prípade aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj nás varuje pred spomalením ekonomiky. Na druhej strane sme na tom ešte stále dobre. "Lepšie sa padá zo 4 ako z 1.5 % rastu. Rast cez tri percentá je stále rekordérsky a mnohé krajiny ho nezažili roky," vyjadril sa minister financií Kažimír. To by bolo z krátkodobého hľadiska. Z dlhodobého sme na tom ale zle a tiká nám tu časovaná bomba. Máme veľa nízko kvalifikovaných pracovníkov a sme najviac ohrození robotizáciou. 

"Ak chce Slovensko naďalej napredovať, je nevyhnutné, aby sa posunulo smerom k sofistikovanejšej a inovatívnejšej produkcii. To si ale vyžaduje investície do vedomostí a zručností,"  vyjadril sa generálny tajomník OECD José Ángel Gurría. Napriek tomu, že sa na Slovensku sľubuje zohľadnenie situácie, realita je iná. "Slovensko naozaj musí urobiť zásadné reformy najmä v oblasti vzdelávania a musí investovať do vedy a výskumu," upozornil aj Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Sociálnodemokratická vláda je tu však už de facto skoro dvanásť rokov a toto nie je žiadna novinka.

Šéf OECD nás okrem toho ešte vystríhal, aby sme nemenili dôchodkový systém, ktorý máme jeden z najlepších. "Do ústavy sa nedávajú žiadne čísla, lebo sa potom nedajú meniť. Potrebujete veľkú väčšinu na zmenu ústavy a potom sa dostávate do zložitej situácie," vyjadril sa Gurría. 

Pozrite si reportáž ako to vyzerá s našou ekonomikou v týchto časoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy