Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ústavnoprávny výbor bude riešiť Ficovu prax zrejme až v stredu
Zdielať na

Ústavnoprávny výbor bude riešiť Ficovu prax zrejme až v stredu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v utorok pravdepodobne nebude riešiť právnickú prax expremiéra Roberta Fica, ktorý sa uchádza o post ústavného sudcu. Na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti to stručne uviedol opozičný poslanec a člen výboru Ondrej Dostál za SaS.

 "Výbor vraj nebude," informoval stručne Dostál. Výbor pritom musí vyriešiť situáciu s praxou iba pri Robertovi Ficovi, ktorý ako jediný nedostal zatiaľ odporúčanie o splnení podmienok. Fico mal doložiť potrebnú 15-ročnú právnickú prax už 23. januára tohto roka, keď absolvoval verejné vypočutie. Expremiér medzičasom doručil výboru ďalšie dokumenty, ktoré majú jeho prax preukázať. Uchádzačov je v súčasnosti 39 po tom, ako sa vzdala nominácie šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. Poslanci Národnej rady SR začnú diskutovať o nových ústavných sudcoch v stredu o 14. hodine.

Parlament zvolí 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie 16. febuára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy