Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekár z Reštartu radí: Je nutné mať ideálnu váhu k výške a čo sledovať, aby chudnutie fungovalo?
Zdielať na

Lekár z Reštartu radí: Je nutné mať ideálnu váhu k výške a čo sledovať, aby chudnutie fungovalo?

BRATISLAVA / Zima sa bude čo nevidieť končiť a to znamená, že stále viac ľudí rozmýšľa nad zlepšením svojej postavy. Lekár a odborník, ktorý dohliadal na účastníkov relácie Reštart, vysvetľuje ako je to v skutočnosti s chudnutím. Je správne mať presne ideálnu váhu k výške? Ktoré hodnoty je dobré sledovať? Toto všetko, ale aj oveľa viac sa dozviete v článku.

Doktor Peter Tatár je v relácií Reštart odborným garantom, ktorý dáva pozor aj na zdravie tých, čo sa do relácie prihlásili. Ako sám vraví, za tým ako človek vyzerá, je vždy aj zdravotný dôvod. Väčšina z nás sa rozhodne schudnúť len preto, aby dobre vyzerala. Zabúdame pri tom na naše zdravie. 

Lekár Peter Tatár vysvetľuje či je skutočne každé kilo, centimeter rizikom pre naše telo. "Obezita je diagnóza, ktorá skracuje život. Aj tá fáza medzi tým zdravým telom a veľmi obéznym, teda nadváha, je už tiež rizikom. Tukové tkanivo považujeme za zásobáreň, no v skutočnosti na začiatku keď sa vytvára z toho nadbytku, chráni telo pred tukom. Avšak ak sa to preleje, je toho viac, už je to len choroba," vysvetlil. 

Chudnúť až po ideálnu váhu?

Ďalšia otázka na odborníka bola, či je správne chudnúť až dovtedy, kým nedosiahneme ideálnu váhu, číslo na našu výšku. "Netreba ísť úplne presne podľa nejakého čísla, stačí BMI(Body mass index) od 20-25. Dôležitý je aj podiel telesného tuku, no to je pre tých, ktorí sa pozerajú len na formu," povedal Tatár.

Ešte dôležitejšie je ale pomer svalstva a tukového tkaniva. Aký pomer je ideálny?

Podľa odborníka sú čísla rôzne pre mužov, pre ženy v rôznych vekových skupinách. Väčšina ľudí má ale veľa tuku a málo svalov. Aj v tomto prípade zohráva najdôležitejšiu úlohu pohyb. "Svalstvo, tak ako ja tukové tkanivo, produkuje aj signály pre časti tela, pre srdce. Svalstvo - myokíny, tukové tkanivo -adipokíny. Sú to malé hormóny, ktoré telu hovoria ako sme na tom práve s tukovými zásobami. Myokíny sú teda pozitívne a adipokíny negatívne," poznamenal.  

Ktorý šport je na chudnutie najlepší? To sa dočítate v článku nižšie:

Byť vegetarián alebo všežravec?

Každá štatistika hovorí niečo iné. Koniec koncov ale nie je dobré byť iba vegetarián, alebo naopak. Človek má schopnosť prijať a stráviť akúkoľvek potravu. Konzumáciu mäsa ale prehánať netreba. Problémom ale je, keď vegetariáni či vegáni neprijímajú žiadnu živočíšnu potravu, vajcia ani syry. Takýto ľudia majú totiž málo železa. Akú stravu zvoliť, ak chceme schudnúť? Čo vylúčiť a naopak, čo zase ponechať? To sa dozviete v článku TU:

​Toto sú strážni anjeli reštartu. Pozrite si video a dozviete sa viac:

Súvisiace články