Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenská ekonomika rastie rýchlejšie ako sa predpokladalo. Pripraviť sa ale treba na ťažké časy
Zdielať na

Slovenská ekonomika rastie rýchlejšie ako sa predpokladalo. Pripraviť sa ale treba na ťažké časy

BRATISLAVA / Klesajúca nezamestnanosť, vyše štvorpercentný rast hospodárstva a dobré vyhliadky do budúcnosti. Na prvý pohľad to vyzerá, že našu ekonomiku nemôže nič ohroziť. Opak je však pravdou, a je najvyšší čas pripraviť sa na príchod ťažších čias.

Na začiatku to vyzeralo, že v tomto roku bude rast našej ekonomiky gradovať, no vzhľadom na situáciu v zahraničí ho museli znížiť o pol percenta. "Rast ekonomiky v roku 2018 odhadujeme vyšší na úrovni 4,3 %, čo by mal byť najvyšší rast zároveň," vyjadril sa Peter Harvan, riaditeľ odboru fiškálnych analýz. Ktovie, čo Ministrovi financií v tejto súvislosti behá po rozume. "Ako to chodí, dosiahli sme vrchol, ani sme o tom nevedeli," povedal minister financií Peter Kažimír. 

"Ekonomike sa darí, je vysoká zamestnanosť, vysoké odvody, vysoké daňové príjmy," poznamenal ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. 

Avizované zvyšovanie úrokových sadzieb sa ale nateraz odkladá, čo určite poteší najmä dlžníkov. Analytici však varujú, že dobré časy sa môžu čoskoro pominúť, a preto netreba zabúdať na zadné vrátka. Rizík sa na nás z každej strany valí viac ako dosť a nie všetkým sa zrejme budeme vedieť vyhnúť. "Niekto sa rozhodol odísť z EÚ a nevie ako, niekto sa rozhodol boxovať s celým svetom a boxuje," pokračoval Kažimír. 

Keď k tomu pridáme "pribrzdenie nemeckého motora a taliansku ručnú brzdu", niet divu, že máme zarobené na problém. "Je to spomalenie, ktoré nás, samozrejme, neteší, ale chápeme to zatiaľ ako posilnenie rizík smerom dolu, nie ako novú krízu, predzvesť krízy," vyjadril sa guvernér NBS Jozef Makúch. 

Nie je tajomstvo, že naša ekonomika rastie rýchlejšie, ako je jej potenciál, a tak dobre ako dnes nám určite nebude naveky. Každý sa však na tento fakt očividne pozerá inou optikou. "Sme dobre pripravení na otočenie ekonomického cyklu," vyhlásil minister Peter Kažimír. "Bola príležitosť urobiť reformy, nestali sa a to sa nám môže v blízkej budúcnosti vypomstiť," upozornil Martin Vlachynský. Isté je, že zmena príde, no netreba robiť paniku. Svedčí o tom aj situácia na trhu práce, ktorá vyzerá pokojne, otázka však znie, dokedy.

Pozrite si reportáž ako porástli ceny energií:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy