Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V obchodoch prebiehajú kontroly pre rizikové mäso. Dostať sa malo aj na slovenské pulty
Zdielať na

V obchodoch prebiehajú kontroly pre rizikové mäso. Dostať sa malo aj na slovenské pulty

BRATISLAVA / Škandál s poľským mäsom má už medzinárodný rozmer. Poľské úrady v stredu pre slovenskú veterinárnu správu potvrdili, že mäso doviezli aj do našej krajiny. Poľskí investigatívni novinári cez víkend priniesli šokujúce zábery z bitúnku, kde zamestnanci obrezávali mäso z chorých kráv, aby vyzeralo zdravo. Potravinoví inšpektori momentálne vykonávajú kontroly v troch prevádzkach na východnom Slovensku.

Poľské mäso z inkriminovaného bitúnku sa podľa informácií od poľských úradov dostalo do troch prevádzok na východnom Slovensku.

"Momentálne tam prebieha previerka čo sa týka množstva dodaného mäsa, aby sme to spárovali to, čo Poliaci uviedli. Kde to mäso bolo ďalej distribuované, alebo do ktorých mäsových výrobkov bolo zapracované," vyjadril sa Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Mäso bolo vyvezené do viacerých európskych krajín. Na zozname sú okrem Slovenska, Francúzsko, Portugalsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Španielsko a Švédsko.

Poľská strana podľa šéfa veterinárnej správy Jozefa Bíreša dlho mlčala, čo nepôsobí dôveryhodne, a preto Bíreš nariadil pre istotu kontroly po celom Slovensku.

"Na základe cielenej kontroly, ktorý bola nariadená štátnou správou Bratislava sme vykonali kontrolu na hovädzie mäso, ktoré pochádza z Poľska,"  vyjadrila sa Helena Vojteková z Veterinárnej a potravinovej správy Stará Ľubovňa. Kontrolovalo sa v kamenných obchodoch, ktoré pravidelne nahlasujú potravinovej správe, že odoberajú práve mäso od našich severných susedov.  "Kontrolovalo sa hlavne v obchodoch, aké ďalšie kroky veterinári zrealizujú v najbližších dňoch prezradiť z taktických dôvodov nechceli. Odchádzali s boxom plným vzoriek," vysvetlila majiteľka mäsiarne Katararína Mačugová. 

"Vzorka sa odošle na veterinárny ústav a tam sa podá výsledok vyšetrenia," poznamenala Vojteková. 

Od utorka vykonali inšpektori v Bratislave 8 úradných kontrol zameraných na inkriminované hovädzie mäso. Zároveň odobrali na laboratórne vyšetrenie 4 vzorky mäsa, pôvodom z Poľska. Kontroly budú aj naďalej pokračovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy