Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tibor Gašpar: K situácii sa vyjadrím zajtra, podám viacero trestných oznámení
Zdielať na

Tibor Gašpar: K situácii sa vyjadrím zajtra, podám viacero trestných oznámení

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý policajný prezident a súčasný poradca ministerky vnútra Denisy Sakovej Tibor Gašpar podá do 24 hodín trestné oznámenie. Pre televíziu JOJ to uviedol priamo Gašpar, ktorý aktuálne čelí podozreniu, že údajne mal dať ešte ako policajný šéf pokyn na lustrovanie novinára Jána Kuciaka. Ministerka vnútra už niekoľko dní neodpovedá na otázku, či pre podozrenia zbaví Gašpara funkcie poradcu alebo nie. Premiér Pellegrini čaká na dôkazy z vyšetrovania.

Exprezident policajného zboru Tibor Gašpar pripravuje pre medializované udalosti ohľadom jeho osoby viaceré trestné oznámenia. Pre TV JOJ uviedol, že prvé trestné oznámenie podá už vo štvrtok na generálnej prokuratúre osobne. Pre aký trestný skutok a na koho, neupresnil. K udalostiam, ktoré prebehli v médiách a podozreniach, že mal dať pokyn ešte ako prezident polície podriadenému na lustráciu Jána Kuciaka pre TV JOJ uviedol: "Zatiaľ len zopakujem, že Kategoricky odmietam žeby som dával nejaký pokyn alebo príkaz na lustráciu kohokoľvek nielen novinára Kuciaka. Neviem však, či tvrdenia ktoré priniesli médiá sú vôbec pravdivé, pretože som ešte nebol kontaktovaný orgánmi činnými v trestnom konaní a považujem to prinajmenšom za nezákonný postup ak média prinášajú niečo čo sa má ešte len vyšetrovať. Zajtra sa vyjadrím k veci podrobnejšie," uviedol Tibor Gašpar. 

Z Gašparovho vyjadrenia je zrejmé, že ho pre údajné lustrovanie Jána Kuciaka niekoľko mesiacov pred vraždou, zatiaľ polícia nekontaktovala ani nevypočúvala. Z reakcie pre TV JOJ, ktorú exprezident v podvečer poskytol TV JOJ vypláva, že pravdepodobne ale na výsluch zrejme onedlho pôjde. 

Gašpar pre TV JOJ neodpovedal na otázku či naďalej ostáva vo funkcii poradcu ministerky Denisy Sakovej ani na otázku, či zvažuje, že sám z pozície pre medializované informácie odíde. " K situácii sa vyjadrím zajtra," dodal Tibor Gašpar. Ďalej dodal, že prvé trestné oznámenie chcel podať už v stredu (30.1.), nakoniec to urobí až 31.1. "Dnes som to nepodal, lebo potrebujem ešte doplniť niektoré detaily," dodal Gašpar. 

Už predpoludním sa ku kauze Gašpar vyjadril premiér Pellegrini. Ten si takpovediac nad prípadom umýva ruky a vidí ho čierno bielo. "Nemôžete teraz odo mňa čakať, že ja mám vyniesť súd. Teraz máme na stole prokuratúru a vyšetrovateľa, aby si dotyčných pánov predvolali a rozhodli, kto má pravdu," vyjadril sa premiér. Ministerka vnútra Saková je zatiaľ stále ticho. Zruší s Gašparom pre uvedené podozrenia spoluprácu? Médiám ani dnes k tomu nemala čo povedať. 

​Jána Kuciaka pár mesiacov pred jeho vraždou lustrovali na policajnom prezídiu. Informáciu priniesol týždenník Plus 7 dní. Netrvalo dlho a na verejnosť sa dostali informácie o tom, kto mal novinára v policajných databázach preverovať a na koho pokyn. Pavol Vorobjov, riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície, mal podľa viacerých zdrojov pred svojimi kolegami vypovedať o tom, či, prečo a na koho pokyn v policajných databázach lustroval Jána Kuciaka. Na otázky TV JOJ odpovedať nechcel. "Nebudem sa k tomu momentálne vyjadrovať, ja.. pochopte, že ani nemôžem a viete, je to vo vyšetrovaní, je to živá vec," povedal. 

Pre poslancov SAS je ale prípad Gašpar, jasný. Saková sa má podľa nich, Tibora Gašpara okamžite zbaviť. "To, že to neurobila, môže indikovať, že to nedokáže kvôli nejakým osobám silným, ktoré za pánom Gašparom stoja, že nie je dostatočne autonómna. Nedokáže to urobiť," vyjadril sa Ľubomír Galko. 


Súvisiace články