Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hodnotitelia sa boja projekty hodnotiť a vedci sa boja na ne hlásiť, tvrdí Lubyová
Zdielať na

Hodnotitelia sa boja projekty hodnotiť a vedci sa boja na ne hlásiť, tvrdí Lubyová

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Sme svedkami toho, že hodnotitelia sa boja hodnotiť projekty a vedci sa boja na ne hlásiť, povedala po rokovaní vlády ministerka školstva Martina Lubyová s tým, že stimuly na výskum a vývoj boli neobvykle negatívne medializované. Stimuly sú podľa Lubyovej určené na to, aby sa podporila tvorba nových pracovných miest a nových firiem.

"Vytrpeli si toľko útokov, politizovania, obviňovania a klamstiev, že samotní ľudia, ktorí získali stimuly, cítili potrebu pridať sa ku mne a ukázať, že nie sú zlodeji a peniaze využijú pre blaho nás všetkých. Som rada, že sa títo vedci pridali na moju stranu," povedala v úvode tlačovej besedy Lubyová. Podľa nej sme svedkami toho, že inovatívne nápady sú mediálne zosmiešňované. Pre ľudí to vyzerá kuriózne, ale práve preto to je podľa nej inovatívne.

Výzvu na podávanie projektov na stimuly oznámila ministerka školstva v septembri na špeciálnej tlačovej besede. "Dúfali sme, že média nám pomôžu rozšíriť túto informáciu. Žiaľbohu, to bola jedna z mála tlačoviek, na ktorej som nemala žiadnu novinársku otázku. Média o tom nehovorili. Neviem, ako to mám nazvať, ale táto infomácia ostala nejako cenzúrovaná," povedala šéfka rezortu školstva s tým, že nakoniec sa im podarilo stimuly spropagovať tak, že hodnotili 46 projektov, z ktorých mohli vybrať 30.

Lubyová si myslí, že najväčšou chybou je to, že sa stimuly zamieňajú s eurofondami. "Hovorí sa, že sa urobili tie isté chyby, ako za pána Plavčana pri eurofondoch. Je to ale iný zdroj financovania a iné kritériá. Stimuly majú zákon. Nemôžeme si ako ministerstvo vymyslieť nové kritéria," vysvetlila šéfka rezortu školstva.

Stimuly sú podľa Lubyovej určené na to, aby sa podporila tvorba nových pracovných miest a nových firiem. Upozornila, že táto schéma predstavuje pomoc pre vývojové projekty a podporujú sa vďaka nej aj malé a stredné podniky. Podľa nej by bola diskriminácia, keby z hodnotenia vylúčili firmy, ktoré majú sídlo na inej adrese ako prevádzku alebo nemajú schránku.

Poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita a tímlíder strany pre školstvo Branislav Gröhling 15. januára upozornil, že niektoré projekty, ktoré získali financie zo stimulov pre výskum a vývoj, majú rovnaké hodnotenia od rôznych hodnotiteľov. "Viaceré hodnotenia pôsobia podozrivo a neodborne. Na projekt za 1,3 milióna eur sú dva nezávislé posudky od dvoch rôznych ľudí od slova do slova okopírované a iba preložené z češtiny do slovenčiny," vysvetlil vtedy Gröhling. Ministerka školstva tvrdí, že nie je možné, aby niekto zmanipuloval hodnotenie a potom urobil takúto chybu. Podľa nej sú podobné posudky od rôznych hodnotiteľov bežný jav. "Podali sme aj trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. My sami to nebudeme vyšetrovať, lebo by sme boli obviňovaní, že niečo skrývame. Ak niekto urobil niečo kriminálne, budem rada, ak sa to vyšetrí. Aj týmto dávame najavo, že nič neskrývame," povedala Lubyová.

Predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová 17. januára na tlačovej besede upozornila na dva nové prípade škandalózne pridelených stimulov pre výskum a vývoj. Podľa nej pridelilo ministerstvo školstva stimuly firmám, ktoré sídlia v rodinnom dome alebo o nich nikdy nikto nepočul.

Ministerka avizovala viac peňazí na vedu a výskum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy