Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lavína v Tatrách zasypala 6 osôb. Traja sú vo vážnom stave
Zdielať na

Lavína v Tatrách zasypala 6 osôb. Traja sú vo vážnom stave

TATRY / V poľských Tatrách v blízkosti štítu Rysy na slovenských hraniciach spadla lavína. Pod snehom zostalo uväznených 5 ľudí. Všetkých sa podalo zachrániť, no tri osoby sú vo veľmi vážnom stave.

Skupina turistov sa dopoludnia vybrala na túru na Rysy z poľskej strany. Počas výstupu ale jeden z nich nešťastnou náhodou uvoľnil lavínu. Uvoľnený sneh so sebou strhol celú skupinu šiestich turistov. S lavínou padali asi šesťsto metrov. Trom z nich sa našťastie podarilo vyhrabať spod snehu a zavolať pomoc. "Skupina mala dohromady šesť osôb. Z informácií, ktoré sme mali na začiatku tri z nich boli ešte zasypané pod snehom,"  vyjadril sa záchranár Andrzej Marasek. Pomáhať musel aj záchranársky vrtuľník.

Našťastie sa podarilo všetkým dostať spod snehu. Štyri osoby sa veľmi vážne zranili a bola im poskytnutá lekárska starostlivosť. Jedna osoba ale zostala v bezvedomí. Všetkých najskôr previezli do nemocnice v meste Zakopane. "V nemocnici ešte stále máme troch pacientov, z toho jeden je v ťažkom stave, zvyšní dvaja sú na pozorovaní. Štvrtý z nich sa ale nachádzal vo veľmi ťažkom stave," povedal zasahujúci lekár Ali Issa Darwich. 

Zasypaní muži mali otvorené zlomeniny a silno krvácali. Štvrtého z nich, ktorý mal najťažšie zranenia, previezli vrtuľníkom do špecializovanej nemocnice v Novom Targu. "Mal veľmi ťažké zranenia hlavy a chrbtice a otvorenú zlomeninu lebečnej kosti a nedokázal ani sam dýchať. Boli sme preto nútení nariadiť jeho prevoz," vysvetlila lekárka Malgorzata Czaplinska. V týchto chvíľach lekári ešte stále bojujú o život 40-ročného Poliaka – kritické majú byť pritom nasledujúce dni. 

V poľských Tatrách je v súčasnosti 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. 

K pádu lavíny došlo len dva dni po 16. výročí doposiaľ najhoršieho nešťastia v poľských Tatrách. Na hore Rysy v roku 2003 lavína zabila osem študentov. 

Lavína pred niekoľkými týždňami pripravila o život skialpinistu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy