Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko stále prijíma opatrenia v súvislosti so škandálom s mäsom z chorých poľských kráv
Zdielať na

Slovensko stále prijíma opatrenia v súvislosti so škandálom s mäsom z chorých poľských kráv

BRATISLAVA / Slovensko stále prijíma rozsiahle opatrenia v súvislosti so škandálom s mäsom z chorých poľských kráv. Ministerka agrorezortu Matečná si predvolala na koberec poľského veľvyslanca. Neskôr sa stretla aj s kolegyňou, ministerkou školstva. Ako už úrady informovali, zlé mäso sa totiž dostalo aj do školských jedální.

Poľský veľvyslanec Krzysztof Strzalka rokoval s Gabrielou Matečnou asi pol hodinu, pričom jej odovzdal list od poľského ministra poľnohospodárstva. Poľská strana ma totiž záujem so Slovenskom celú situáciu riešiť. "Tiež na odbornej úrovni, aby sa stretli hlavní veterinári a hovorili o tom ako v takej situácii v budúcnosti reagovať," povedal veľvyslanec.

Ministerka veľvyslanca požiadala, aby v Poľsku preverili aj ďalšie podozrivé bitúnky. "Aj ten prvý bitúnok odhalili novinári, takže dôrazne som ho žiadala, aby preverili aj tých 6 bitúnkov o ktorých sa hovorí u poľských novinárov, a dali nám informácie,"  povedala Matečná. "Ja som presvedčený, o tom, že toto na slovenských bitúnkoch by sa nemohlo stať, lebo sme neustále pod 24 hodinovým dozorom," povedal predseda SPPK Emil Macho. 

Ministerka pôdohospodárstva ako aj ministerka školstva zhodne apelujú na zriaďovateľov školských zriadení, aby dodržiavali odporúčania a zásady zvýžšenej bezpečnosti pri výbere potravinových komodít do školských jedální.

"Preškolili sme cez 2 500 vedúcich školských jedálni v spolupráci s ministerstvom školstva," povedal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. Tieto odporúčania a zásady mimochodom vláda schválila ešte v roku 2016. O to viac by ich mali dodržiavať práve v týchto dňoch.

"Na mäse, ktoré kupujete musí byť elypsa so značkou SK," dodáva Lapšanský. Alebo ako ministerka školstva odporúčila na najbližšie dni zaradiť bezmäsitý jedálniček. "Možno by som už len ako človek dala pozor a proste nezaradila masové chody pre tie deti, aby som si bola istá, že nedošlo k nejakým problémom," rozpráva ministerka školstva Martina Lubyová.

Pozrite si tlačovú besedu ministeriek pôdohospodárstva a školstva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy