Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hrozbou na cestách nie sú len šoféri s mobilmi, ale aj chodci
Zdielať na

Hrozbou na cestách nie sú len šoféri s mobilmi, ale aj chodci

BRATISLAVA / Mobily sú obrovským neduhom dnešnej doby a často ich používanie priamo spôsobuje dopravné nehody. Vodiči nechápu, že svojim konaním ohrozujú iných nevinných ľudí a často vymýšľajú, ako si najlepšie schovať mobil za volantom, a tak ho obsluhovať. To bol citát z nedávneho facebookového statusu slovenskej polície. Netreba ale zabudnúť, že problém sú aj chodci, ktorí telefón držia v rukách a v ušiach majú slúchadlá.

Reč je o smombies. "Je to klasifikovaná psychologická kategória. Toto sú ľudia, ktorí zapichnú pohľad do mobilného telefónu, majú slúchadlá v ušiach a pre nich v tu chvíľu reálny svet neexistuje. A práve títo chodci začínajú dopĺňať štatistiky nehodovosti," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Tento človek dokáže z ničoho nič vykročiť z chodníka do jazdnej dráhy auta. "V Číne dokonca robia z bezpečnostných dôvodov pásy na chodníkoch, ktoré sú označené vyslovene pre nich. A začína to byť celosvetový problém," dodáva Palesch. Chystá sa novela cestného zákona, Palesch dúfa, že bude obsahovať aj zložku o postihovaní takýchto chodcov. "Ako dopravný konzultant budem do toho veľmi rýpať. Aby si nielen štátni, ale aj mestskí policajti posvietili na chodcov," hovorí konzultant. 

"Vy aj v tej zóne 30, keď idete v centre mesta a takýto človek vám skočí do cesty, vy síce stúpite na brzdy, on síce odkráča ďalej, ale možno autá za vami nestihnú zabrzdiť a už je nehoda," vysvetľuje Palesch. Konzultant preto radí, aby si ľudia, ktorí si do ucha chcú strčiť slúchadlá, nechali jedno ucho voľné, aby počuli okolitý ruch a šum. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy