Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Najdlhší zoznam zverejnený cirkvou. Vyše 300 kňazov obvinených zo zneužívania detí
Zdielať na

Najdlhší zoznam zverejnený cirkvou. Vyše 300 kňazov obvinených zo zneužívania detí

HOUSTON / Rímskokatolícki duchovní v Texase identifikovali asi 300 kňazov a ďalších, ktorí čelia obvineniu zo zneužívania detí. Ide zatiaľ o jeden z najdlhších podobných zoznamov zverejnených cirkvou. Tá čelí v USA vyšetrovaniu na štátnej i federálnej úrovni kvôli zatajovaniu prípadov sexuálneho zneužívania zo strany farárov.

Mená zverejnilo na internete 15 texaských diecéz. Stalo sa tak po tom, čo vlani v auguste správa veľkej poroty v Pensylvánii opísala, ako v uplynulých 70 rokoch viac ako 300 kňazov zneužilo tisícky detí. 

"Texaskí biskupi sa rozhodli zverejniť mená týchto kňazov v túto chvíľu, pretože je to správne a pretože chceme pomôcť v hojení a navrátení nádeje tým, ktorí trpeli," uviedol kardinál Daniel Dinard.

Mesiace po Pensylvánskej správe desiatky katolíckych diecéz v USA zverejnili mená stoviek kňazov obvinených zo sexuálneho zneužívania. Väčšina z tých, ktorých mená boli v Texase zverejnené, je už po smrti, podobne ako v predošlých prípadoch iných amerických štátoch. Či na tých, ktorí sú stále nažive, bude podaná žaloba, to v tejto chvíli nie je jasné.

Škandál, v ktorom mal údajne kňaz zneužívať dnes už dospelého muža, začali riešiť aj slovenské orgány:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy