Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Saková odobrala vyšetrovaciemu tímu časť spisu. Lipšic to považuje za škandál
Zdielať na

Saková odobrala vyšetrovaciemu tímu časť spisu. Lipšic to považuje za škandál

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková v utorok zasiahla do práce tímu, ktorý vyšetruje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyšetrovateľovi odňala časť prípadu. Konkrétne ide o tú časť prípadu - ktorá sa týka prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a tiež bývalého ministra. Prípady teraz bude preverovať policajná inšpekcia.

V utorok podvečer o tom informoval Denník N. Dvestotisíc za život Daniela Lipšica a 70 000 za prokurátora Maroša Žilinku, mali byť sumy za vykonanie vrážd, o ktorých sa polícia dozvedela pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Elitný vyšetrovateľ sa v jednej chvíli dozvedel, že prichádza o dôležitú časť prípadu, ktorá bezprostredne súvisí s prípravou vraždy Daniela Lipšica a Maroša Žilinku. 

Lipšic hovorí o tom, že ide o škandál a nevidí žiadne opodstatnenie v tom, prečo by vec mala prevziať policajná inšpekcia. "Je to podľa mňa neodôvodniteľné a škandalózne. Inšpekcia nemá absolútne žiadnu kompetenciu vyšetrovať úkladné vraždy. Vyšetrovací tím pracoval doteraz veľmi spoľahlivo a kvalitne. Tieto prípady bezprostredne súvisia a nie je naozaj žiaden dôvod, aby do vyšetrovacieho tímu takýmto spôsobom zhora zasahoval nekompetentne politik," uviedol Lipšic. 

Pozrite si celé vyjadrenie Daniela Lipšica: 

Ministerka vnútra Denisa Saková pred niekoľkými dňami sama pochválila vyšetrovací tím, ktorému v utorok odňala časť prípadu. "Po vzájomnej dohode s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnou prokurátorovu SR bude danú vec vyšetrovať Úrad inšpekčnej služby MV SR, aby sa zabránilo prípadnému úniku informácií z vyšetrovacieho spisu a tým pádom možnému mareniu vyšetrovania," uviedol hovorca ministerstva vnútra Jaroslav Taldík. 

"Úrad špeciálnej prokuratúry takouto informáciou v súčasnosti nedisponuje a do tejto chvíle nám žiadne rozhodnutie nebolo doručené. Z uvedeného dôvodu ani nepoznáme konkrétne dôvody, ktoré mali viesť k uvedenému rozhodnutiu," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa špeciálnej prokuratúry.

Lipšic má ale iný názor. "Je to absolútne účelové vyjadrenie, skôr si myslím, že by informácie unikali v oveľa väčšom rozsahu z inšpekcie. Obávam sa, že ministerstvo proste klame a zavádza, a to v tom, že tvrdilo, že to má prerokované s Úradom špeciálnej prokuratúry a prokuratúra takými informáciami nedisponuje. Je celkom možné, že ľudia, ktorí boli do prípravy vraždy zapletení, nie sú všetci vo väzení, ale niektorí z nich môžu byť na slobode," dodal.  

Podvečer sa k prípadu vyjadrila aj polícia. Na sociálnej sieti zverejnili status, v ktorom uviedli, že vyšetrovací tím musí vo svojej práci pokračovať aj naďalej, no je potrebné zastaviť úniky informácií, inak vyjde snaha tímu navnivoč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy