Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerka Lubyová pre sporné stimuly má čo vysvetľovať. Objavili sa ďalšie chyby
Zdielať na

Ministerka Lubyová pre sporné stimuly má čo vysvetľovať. Objavili sa ďalšie chyby

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Iba v pondelok ministerka školstva odvolala šéfa sekcie pre slabú kontrolu pri hodnoteniach projektov a rozdeľovaní stimulov na výskum a vývoj. Podala trestné oznámenie. V utorok ale muselo ministerstvo reagovať na ďalšie otázky. Opozícia už vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, kde sa vraj pokúsia ministerku školstva Martinu Lubyovú odvolať a vyzvali premiéra Petra Pellegriniho, aby tak radšej urobil sám.

Po hodnotení projektu, ktorý získal 770 000 eurový stimul sa ukázalo, že projekt v skutočnosti nemal dostať 94, ale len 84 bodov a mal skončiť nižšie v rebríčku. Body na titulnej strane nesedeli, a to si komisia rozdeľujúca viac než 33 miliónov eur vôbec nevšimla.

V pondelok sa TV JOJ pýtala, koľko takýchto chýb si komisia rozhodujúca o miliónoch eur ešte nevšimla? Všetko ostatné je v poriadku, tvrdil rezort. "Podľa vyjadrenia riaditeľa prekontrolovali všetko," povedala ministerka školstva Martina Lubyová. 

Neuplynulo ani 24 hodín a Nadácia Zastavme korupciu našla ďalšie zle spočítané body. "Po prekontrolovaní všetkých hodnotení sme zistili, že nesprávne body sú až pri piatich firmách," uviedol Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu. Ministerstvo tvrdí, že na tieto chyby prišlo včas. Hodnotitelia sa opravili, no v systéme ostali neopravené hodnotenia bez zásahov. "Ministerstvo ešte počas hodnotenia identifikovalo tieto rozdiely, vyzvalo hodnotiteľov, aby doložili správne údaje a tieto údaje vieme doložiť aj čestnými vyhláseniami," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Ria Feik Achbergerová. Tieto chyby by poradie nezmenili, no v pondelok medializovaný projekt by získal až o 10 bodov menej a v rebríčku by ho predbehli iné dva projekty. Ministerstvo ale odkázalo, že bodovo úspešnejšie spoločnosti by aj tak peniaze nezískali. Projekty totiž žiadali viac peňazí ako bolo v rozpočte na oblasť vyčlenených. 

OĽaNO ale upozornilo, že daná firma dostala stimul len vďaka tomu, že rozpočet pre jednu tematickú oblasť bol nakoniec prekročený. "Tým, že ministerstvo podporilo firmu, prekročilo uvedenú sumu peňazí v danej skupine o 600 000 eur," uviedla poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. 

Ministerstvo reagovalo, že je bežný postup, ak sú zostávajúce peniaze podľa konkrétnych pravidiel prerozdelené z jednej, medzi ďalšie tematické skupiny, aby sa vyčerpalo celých vyše 33 miliónov. "Zvyškové peniaze naozaj stačili už len na jeden projekt vrámci IT," dodala Achbergerová.  Ministerstvo odmietlo zverejniť meno hodnotiteľky a nepoznáme ani mená členov komisie. "Zákon jasne hovorí, že ak sa narába s verejnými financiami, musia byť zverejnené mená hodnotiteľov," uviedol poslanec za SaS Branislav Gröhling. Ministerstvo ale namieta. "Bohužiaľ, ochrana GDPR a zákon o ochrane osobných údajov nám to nedovoľuje," uviedla Achbergerová.

Ministerka školstva pre stimuly má čo vysvetľovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy