Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský galimatiáš s potvrdeniami o očkovaniach pokračuje, minister zdravotníctva tvrdí, že sa to rieši
Zdielať na

Slovenský galimatiáš s potvrdeniami o očkovaniach pokračuje, minister zdravotníctva tvrdí, že sa to rieši

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Kauza jednotného a pre zahraničie akceptovateľného potvrdenia o očkovaní proti COVIDU sa už stáva politickou. Ak do pondelka 24. mája Slovensko takéto potvrdenie nebude mať, strana Smer-SD chce navrhnúť odvolanie ministra zdravotníctva. Pre bežných ľudí je podstatné to, že sa nevedia dostať za svojimi príbuznými v okolitých krajinách napriek očkovaniu. Slogan "Vakcína je sloboda" im tak vyznieva ako výsmech.

"Ako očkovaná osoba som osobou druhej kategórie. Vycestovať nemôžem," hovorí muž zaočkovaný dvoma dávkami Ján Popelka. Pán sa dal zaočkovať, aby mohol ísť navštíviť svoju dcéru do susedného Česka. Narazil ale na problém. Druhú dávku dostal aj s manželkou 28. apríla. Išli za svojim obvodným lekárom, aby im dal pečiatku do medzinárodného očkovacieho preukazu a mohli vycestovať. Nepochodili. "Lekár, že to nemôže urobiť, musí to robiť len ten, kto robil vakcináciu," hovorí Popelka. 

A problémy okolo potvrdenia o očkovaní, ktoré by boli uznateľné aj pre iné krajiny, pokračujú

Od zajtra síce Slováci môžu cestovať slobodnejšie do Rakúska a nemusia už absolvovať karanténu, no mali by sa preukázať dokladom o prekonaní ochorenia, testovaní či zaočkovaní. "Prúser s certifikátmi je presným obrazom toho, ako riešilo ministerstvo zdravotníctva pandémiu," uviedol na sociálnej sieti matematik Richard Kollar. "Je úplne nepochopiteľné, že sme zabudli na niečo také. Z môjho pohľadu je to veľké zlyhanie," hovorí europoslanec Michal Šimečka. 

Na problém s certifikátmi upozornila TV JOJ ako prvá už začiatkom mája

Rezort zdravotníctva to začal riešiť až v týchto dňoch, keď nám ostatné krajiny pestrú paletu tých, ktoré boli doteraz vydávané, neuznali. Minister zdravotníctva prisľúbil, že to bude hotové. "Zaočkovaní občania dostanú dokument už tento týždeň, platný pri prechode hraníc krajín, ktoré s nami susedia," hovorí Lengvarsky. 

Povedané rečou, ktorej minister zdravotníctva rozumie - je to slovo do bitky.

V utorok 18. mája sa kauza certifikátov stala politickou

​Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií by oficiálne potvrdenie na Slovensko malo kopírovať vzor z Českej republiky. "Takéto potvrdenie bude možné získať aj z našich databáz, prípadne všeobecnej poisťovne," hovorí Lengvarsky. 

 A len pre pre upresnenie v Maďarsku ide dokonca o preukaz, v Rakúsku o potvrdenie do očkovacieho preukazu, ktorí majú ľudia už od detstva, v Slovinsku síce nemajú jednotný doklad ale vydávajú také ku konkrétnym vakcínam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy