Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dúhové vlajky, ktoré mali symbolizovať toleranciu k LGBTI komunite, chceli v noci páchatelia zapáliť
Zdielať na

Dúhové vlajky, ktoré mali symbolizovať toleranciu k LGBTI komunite, chceli v noci páchatelia zapáliť

ŽILINA / Na Žilinskom sídlisku Vlčince sa viacerí ľudia snažili podporiť medzinárodný deň boja proti homofóbii a transfóbii a vyvesili na stĺpy s osvetlením dúhové vlajky. Lenže, netrvalo dlho, a zatiaľ neznámi vandali sa ich pokúšali zapáliť. Policajti majú v rukách kamerové záznamy, ktoré by im mohli pomôcť, čo najskôr týchto mužov odhaliť.

Vo videu je záznam z bezpečnostnej kamery, ktorý zachytil troch ľudí, ktorí včera večer vyčíňali s horiacou svetlicou. "Došlo k pokusu o poškodenie, ôsmych vlajok, štyri sa pokúšali zapáliť, pršalo, takže nezhoreli a ďalšie štyri  odniesli," hovorí generálny riaditeľ Reinoo Milan Dubec. "My, kolegovia sa nestotožňujeme s takýmto počinom, prízemná záležitosť, to nepatrí do modernej spoločnosti," hovorí obyvateľ. 

Večerný incident sa udial potom, ako sa na internete objavili informácie o tejto forme podpory boja proti homofóbii.
"Boli tam dve tretiny pozitívnych reakcií, jedna tretina, bohužiaľ tí negatívni sa prejavili naživo," hovorí Dubec.
"Zničili niečí majetok, tak sa mi to nepáči," hovorí obyvateľ. 

Autori tohto projektu sa nedali odradiť snahou netolerantných podpaľačov. A dúfajú, že ich včerajšia návšteva so svetlicou bola prvá a zároveň aj posledná. "Máme v zásobe nové vlajky, a udržíme ten symbol aspoň na týždeň v tomto priestore," hovorí Dubec.  Prípadom sa už zaoberá aj polícia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy