Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matovič: Strana SaS si berie za rukojemníkov ľudí a firmy
Zdielať na

Matovič: Strana SaS si berie za rukojemníkov ľudí a firmy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličná Sloboda a Solidarita (SaS) si podľa ministra financií Igora Matoviča berie ľudí a firmy za rukojemníkov. Na utorňajšom brífingu tak expremiér reagoval na neochotu strany podporiť návrh novely zákona o štátnom rozpočte, ktorým by sa mali zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu.

V spore medzi rezortom financií a stranou SaS ide podľa neho o to, že predseda finančného parlamentného výboru Marián Viskupič a minister hospodárstva Richard Sulík predložili na koaličnej rade návrhy na zmenu položiek navrhnutých ministerstvom financií.

Ide o 14 konkrétnych bodov, ktoré sú podľa Matoviča v tomto spore kľúčové:

  • 1.) reštaurácie a cestovný ruch 

Ako uviedol šéf rezortu financií, ministerstvo do novely zákona o štátnom rozpočte navrhuje zahrnúť 157 mil. eur na pomoc reštauráciám a cestovnému ruchu. "SaS tvrdí, že 157 miliónov je zbytočne veľa," hovorí Matovič. Koaličná strana SaS tvrdí, že im stačí o 37 mil. menej.

  • 2.) dotácie na nájomné

Dotácie na nájomné, ktoré vypláca ministerstvo hospodárstva, odporúča SaS skrátiť z 20 mil. eur na 10 mil. eur. "Navrhnú 20, pýtajú 20 a potom nie, toto je hlava dvadsaťdva," hovorí Matovič. 

  • 3.) záruky na úvery

Záruky na úvery navrhuje koaličný partner úplne zrušiť.

  • 4.) dôchodcom chorým, nezamestnaným

Pri návrhu na dofinancovanie potrieb Sociálnej poisťovne v súvislosti s COVIDom strana hovorí, že namiesto 110 mil. eur stačí 55 mil. eur.

  • 5.) VŠ, internáty, múzeá, letiská

"Navýšenie 100 miliónov eur. Strana SaS hovorí žiadna pomoc, teda 0 eur," hovorí Matovič. 

  • 6.) policajti odchodné

"Malo ísť 30 miliónov eur, Strana SaS hovorí, že nič im nedáme," hovorí Matovič. 

  • 7.) rezerva rozpočtu

 Rezerva rozpočtu by sa podľa nich mala znížiť o 300 mil. eur. "Rezerva je myslená v celom rozpočte, vyskytujú sa rôzne okolnosti, ktoré dopredu nevieme. Rezerva napríklad na povodne, aby sme vedeli siahnuť do rezervy a vykryť. Odborníci SaS hovoria, že bez akejkoľvek rezervy." 

  • 8.) Covidové oddelenia

"SaS hovorí, že COVID oddelenia, ktoré sú vytvorené v nemocniciach, nepotrebujú 22 mil. eur, úplne antisociálna politika, povedal minister financií.

  • 9.) Pandemický rodičovský

Z položky pandemický rodičovský by sa mala podľa strany znížiť suma o 15 mil. eur. 

  • 10.) Zvýšenie PN a OČR 

"Zvýšenie PN a OČR z dôvodu COVIDu na 100 % stojí 15 mil. eur, SaS hovorí, že nie.“

11.)  Vakcíny Pfizer 

SaS podľa Matoviča tiež navrhuje ušetriť na vakcínach od Pfizeru 30 mil. eur, zaplatiť by to mohli podľa SaS zdravotné poisťovne. 

12.)  Liek Regeneron 

SaS je podľa neho tiež proti tomu, aby štát nakúpil liek Regeron, čo má ušetriť 11 mil. eur. "To je liek, ktorý zachránil Trumpa. Ministerstvo zdravotníctva chcelo tento liek dopriať pacientom. Odborníci SaS hovoria nie, nekúpime ho, argument 2000 eur za záchranu ľudského života je príliš veľa." 

13.)  SOS dotácie

Pri SOS dotáciách SaS hovorí o znížení z 30 mil. eur na 10 mil. eur. "Mínus 20 miliónov eur, Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny ostalo desať, to je pre ľudí, ktorí prepadli záchranným sitom, namiesto 30 miliónov 10." 

14.)  Covid rezerva 

Nakoniec strana SaS navrhuje znížiť COVID rezervu o 300 mil. eur, teda na nulu. "Náš koaličný partner hovorí, že tlačidlom na vláde alebo v parlamente vieme vypnúť COVID. Rezerva na COVID na celý zvyšok roka na úrovni nula. Amaterizmus, aký som v živote nevidel,“ zhodnotil minister financií.

Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klímek uviedol, že sa nejedná o spor ministerstva financií verzus niekto

"Ministerstvo financií nemá ani jedno euro v novele štátneho rozpočtu," hovorí Klímek. Poukázal na to, že mnohé z položiek, ktoré v návrhu novely zákona o štátnom rozpočte predložilo ministerstvo financií, schválila vláda, niektoré parlament. "Mnohé z tých položiek, ktoré tu odzneli boli schválené vládou a niktoré aj parlamentom," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy