Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kollár dúfa, že sa Sulík nezachová ako pri Radičovej vláde
Zdielať na

Kollár dúfa, že sa Sulík nezachová ako pri Radičovej vláde

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Boris Kollár (Sme rodina) verí, že spor premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) nepovedie k položení vlády, ako tomu bolo za vlády Ivety Radičovej. Predseda NR SR sa tak vyjadril v stredu na Úrade vlády SR.

"Pevne verím, že neurobí takú istú hlúposť ako pri vláde pani Radičovej, som presvedčený, že to nespraví, ale ide tým smerom," vyjadril sa Kollár.​

Tento spor vo vláde dáva podľa Kollára negatívny signál pre občanov Slovenskej republiky. "Mne sa tiež veľa vecí nepáči, ja by som tiež veľa vecí nerád zatvoril, ale musíme ťahať za jeden povraz, mne to je ľudsky ľúto," dodal. 

Mikas má podľa Sulíka príliš veľkú moc, kritizuje plošnosť nariadení  

Richardovi Sulíkovi (SaS) sa nepozdáva, akú veľkú moc má hlavný hygienik SR Ján Mikas. Vicepremiér a minister hospodárstva to povedal v stredu ráno na tlačovej konferencii pred rokovaním vlády. Sulík sa obáva, že tisícky podnikateľov budú musieť dôsledkom zatvorenia reštauračných a stravovacích zariadení vyhlásiť bankrot. "Som smutný z toho vývoja, ničíme si ekonomiku," poznamenal Sulík. Ak štát spôsobí týmto podnikateľom škodu, mal by ju podľa Sulíka aj finančne kompenzovať.

Vicepremiérovi sa nepáči celoplošné zatváranie stravovacích zariadení či fitness centier na Slovensku. "Zatvárať reštaurácie v Poltári, kde bol jeden nakazený za neviem aké obdobie, prepáčte, to je nezmysel. Ak vieme, že je na Orave ohnisko nákazy, zatvárajme tam," dodal Sulík. 

Sulík pre spor s Matovičom predčasne odišiel z rokovania 

Odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka z rokovania pandemickej komisie a ústredného krízového štábu vyvolal medzi ním a premiérom Matovičom spor. Sulík na sociálnej sieti tvrdo okomentoval nové opatrenia, ktoré sa týkajú napríklad aj uzavretia fitnesscentier či obmedzenia ďalších prevádzok. Zatváranie odmieta.

Premiéra jeho slová ale nenechali chladným a SaS odkázal, že by mali zvážiť výmenu lídra. "Keď sme zasadali, tak sme zistili, že jeden človek, ktorý tam najmenej času strávil, tak zrazu mudruje a okydáva vlastne všetkých, ktorí tam zasadali, že si tam vlastne len z prsta cucajú a nejaké táraniny prezentujú. Človek, ktorý na ústrednom krízovom štábe strávil len jednu hodinu. Považujeme ho za mimoriadne nezodpovedného v tejto ťažkej chvíli. Toto je z jeho strany naozaj sabotáž mimoriadne dôležitých opatrení.  V takejto dôležitej situácii nepodrží kolegov, nepodrží tých, ktorí sa za nepopulárne opatrenia postavia," vyjadril sa pred vládou premiér Matovič. 

Na otázku novinárov, ako budú teraz fungovať a či má ešte jeho dôveru ako minister, odpovedal Matovič takto: "Podrazil Slovensko, pichol nôž do chrbta. Nemá moju dôveru už viac ako priateľ, ja som ho bral ako priateľa." 

Minister Sulík sa v nedeľu vyjadril, že nemá žiadne dáta o tom, kto sa kde nakazil, či sú napríklad fitness centrá nebezpečné. Na otázku, či Slovensko má dáta o tom, kto sa kde nakazil, Matovič odpovedal: "Ak by pán Sulík z jedenástich hodín strávil aspoň tri hodiny na pandemickej komisii a ústrednom krízovom štábe, tak by mal dáta."

"Chýbala mi diskusia postavená na faktoch, chýbali mi dáta, na základe ktorých by sme vedeli zodpovedne zhodnotiť, či zavrieme všetky reštaurácie. Naďalej máme MHD zadarmo, vlaky zadarmo, kde je ďaleko väčšia koncentrácia ľudí," vysvetlil pred vládou minister hospodárstva Richard Sulík svoj odchod z rokovania Ústredného krízového štábu SR. Minister hospodárstva vyhlásil, že by chcel vidieť prieskum medzi nakazenými. Chcel by sa ich totiž opýtať, či chodia do fitnes centra, divadla a reštaurácií. "Ak by sa to vyhodnotilo, mali by sme lepšie podklady na rozhodnutie," reagoval.  

Matovič sa po rokovaní vlády na brífingu ospravedlnil všetkým odborníkom, ktorých podľa jeho slov Sulík urazil. "Bohužiaľ, podpredseda vlády ich nazval naničhodníkmi a povedal, že len tliachajú," povedal Matovič. "Neľutujem, že som povedal na krízovom štábe, že tam padajú tliachaniny," reagoval Sulík. Keby tam podľa neho sedeli novinári, tiež by odišli. 

V SaS by si to mali upratať vo vnútri, odkazuje Matovič

"Ja si myslím, že v SaS by mali nájsť dôstojnejšieho reprezentanta, ktorý by mal stranu viesť. V takejto situácii podraziť partnerovi v koalícii nohy je mimoriadne nezodpovedné. A ja hovorím, že na toto doplatí mnoho ľudí životmi. Lebo ja hovorím, buď si zavrime celú krajinu alebo tu budú tisícky ľudí zomierať a trpieť na následky Covidu-19. Pri zavretí fitness centier nehlasovali proti, to je to zaujímavé. Nehlasovali proti tým opatreniam, zdržali sa. Takže kde je tu konzistencia. A ak si bude niekto myslieť, že ja tu budem ticho, lebo si to máme vydiskutovať, tak nebudem. Toto isté robil v prvej vlne, podrážal nohy," vyhlásil Matovič. 

"O tom, kto bude lídrom strany Sloboda a Solidarita, rozhodnú členovia strany v tajnej voľbe na kongrese," reagoval minister hospodárstva. 

Vyjadrenie Matoviča: 

"Ja som na vláde opakovane navrhoval, aby sme zaviedli dôslednejšiu kontrolu na hraniciach, a to bolo ešte v čase, keď sme mali minimum nakazených," vyjadril sa Sulík. "To všetko ale vyšlo naprázdno, nekonali sme. Nemá ale zmysel podliehať panike a začať zatvárať hlava-nehlava bez konkrétnych dát," povedal s tým, že je za to, aby štát začal zverejňovať všetky dáta.

Sulík nevedel pred novinármi povedať, ako dlho budú čakať podnikatelia na odškodnenie, ktoré bude súvisieť s koronakrízou. "Budeme pracovať na schéme, ktorú nám musí schváliť komisia. Sú tam isté komplikácie, ktoré to spomaľujú."

Po rokovaní vlády sa minister hospodárstva pre TV JOJ vyjadril, že si s premiérom vydiskutovali to, čo mali:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy