Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bane by mal štát prestať dotovať v roku 2023. Aktivisti by si ale priali skorší termín
Zdielať na

Bane by mal štát prestať dotovať v roku 2023. Aktivisti by si ale priali skorší termín

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hornonitrianske bane čakajú zmeny skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Štát prestane dotovať ťažbu uhlia už v roku 2023. Ani to sa ale ochranárom či opozícii nezdá dosť pružné. Vláda ale hovorí aj o ochrane a preškoľovaní ľudí. Pomôcť by pritom mali aj európske peniaze.

Informácia, ktorá na rokovaní pribudla do zoznamu sa týka Hornonitrianskych baní. Ide o obmedzenie štátnej podpory baniam, kde sa predbežne spomína rok 2023. "Štát prestane dotovať elektrickú energiu, ktorá sa vyrába v elektrárni v Novákoch z domáceho uhlia. Neznamená to automaticky zatvorenie baní. Bane môžu ďalej fungovať," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga. 

"Vláda urobí všetky opatrenia preto, aby nikto z ľudí, ktorí v Hornonitrianskych baniach pracujú, pokiaľ by dochádzalo k útlmu ťažby, zostal na ulici," dodal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Štát bude podľa informácií môcť utlmiť podporu baní až v momente, keď sa dokončí dôležitý energetický uzol Bystričany. 

Vláda by ale podľa aktivistov i opozície mohla byť ambicióznejšia. "Všetko, čo je obsahom tohoto materiálu sme my pritom prezentovali už pred dvoma rokmi. Ja sa preto pýtam, načo vláda dva roky čakala. keď neprišla s ničím novým," povedal poslanec za SaS Karol Galek.

Bane vydali k celej situácii stanovisko, ktoré hovorí o tom, že rozhodnutie vlády akceptujú a je pre nich záväzné. Píšu ale aj to, že to bude mať zásadný vplyv na podnikanie spoločnosti. "Som rada, že sa tým vláda zaoberala a začala tento problém riešiť a povedala aj nejaký relevantný termín. Doteraz sme nijaké termíny nevedeli, a tak sa región nemohol pripravovať na to, čo bude ďalej," povedala primátorka Prievidze Katarína Macháčková. 

Ľudia v regióne sa obávajú, že v prípade, že štát prestane podporovať bane, výrazne sa zvýši počet nezamestnaných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy