Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Therese May hrozí koniec. Konzervatívci sa jej chystajú vysloviť nedôveru
Zdielať na

Therese May hrozí koniec. Konzervatívci sa jej chystajú vysloviť nedôveru

LONDÝN / Britskí konzervatívci budú v stredu od siedmej hodiny večer hlasovať o vyslovení nedôvery premiérke Therese Mayovej ako líderke Konzervatívnej strany. Znamenalo by to tak koniec jej vlády.

Britskej premiérke Therese May, ktorá pre brexit čelí domácej kritike, sa chystajú vysloviť nedôveru poslanci z Konzervatívnej strany, ktorej je líderkou. Podľa agentúry Reuters by sa malo hlasovať v stredu od 19.00 do 21.00 hodiny. 

May sa ale nechystá ustúpiť tlaku svojich straníkov, ktorí ju kritizujú pre dohodu o brexite. Verí, že o dôveru večer nepríde a vyhlásila, že dohodu považuje za správnu.

Graham Brady, predseda vplyvného konzervatívneho klubu v Dolnej snemovni, ktorý je známy pod názvom Výbor 1992, oznámil, že už obdržal potrebný počet listov od nespokojných poslancov konzervatívnej strany. Aby bol proces vyslovenia nedôvery May ako líderky strany spustený, je k tomu potrebných najmenej 48 súhlasov poslancov.  

​Keď si May dôveru neudrží, bude pre ňu neudržateľné ďalej zastávať úrad ministerskej predsedkyne. Pokiaľ ale hlasovanie ustojí, bude to podľa analytikov znamenať posilnenie jej pozície. Na základe terajších pravidiel by totiž konzervatívci v takomto prípade ďalších 12 mesiacov nemohli hlasovanie o nedôvere opakovať. 

Slovensko a brexit. Ako to vníma naša vláda? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy