Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Štrasburgu pri útoku zomreli traja ľudia, po strelcovi pátrajú
Zdielať na

V Štrasburgu pri útoku zomreli traja ľudia, po strelcovi pátrajú

ŠTRASBURG / Streľba sa odohrala v blízkosti vianočných trhov, ktoré sa nachádzajú na námestí Place Kleber v centre mesta. O život prišli tri osoby, ďalších 13 je zranených, z toho 8 osôb je v kritickom stave. Po strelcovi pátrajú, jeho identitu už vyšetrovatelia poznajú, nie je ale vylúčené, že už opustil krajinu. Sporné sú aj dohady či šlo o teroristický útok.

Novinár, ktorý sa nachádzal na mieste činu na sociálnu sieť Twitter napísal, že zadunelo najmenej 12 výstrelov. Podľa najnovších informácií si streľba vyžiadala tri obete a najmenej 13 zranených osôb, z toho 8 je v kritickom stave. 

Medzi ľuďmi bojujúcimi o život má byť aj taliansky novinár, ktorý bol tiež vo Francúzsku pre rokovanie v Európskom parlamente. Údaje o obetiach sa počas noci líšili. Streľba začala dunieť okolo ôsmej večer miestneho času.

Strelec uniká 

Polícia identitu strelca pozná a je mu na stope. Podľa posledných informácii strelec utiekol z miesta taxíkom. Taxikár neskôr policajtom potvrdil, že videl jeho zranenie aj jeho zbraň. Vraj sa mu chválili, že zabil najmenej desať ľudí. Zatiaľčo unikal a policajti uzatvárali centrum mesta. "Nie je vylúčené, že strelec opustil úzmemie Francúzska," konštatoval minister vnútra Laurent Nuñez. Na hraniciach s Nemeckom preto kontrolujú všetky autá. 

​​Údajne je zranený po zásahu od vojaka, ktorý sa ho snažil zadržať. Do pátrania sa zapojilo približne 350 členov bezpečnostných zložiek a dve helikoptéry. Bezpečnostné zložky útočníka evidovali ako "možnú teroristickú hrozbu". Francúzske médiá tvrdia, že páchateľ žil v časti Neudorf. V utorok ráno z bytu ušiel. Vyšetrovatelia ho chceli zadržať v súvislosti s krádežou. Agentúra AFP uvádza, že mal byť zapletený do pokusu o vraždu.

​Počas razie v byte útočníka objavili granáty. Noviny Dernières Nouvelles d'Alsace tvrdia, že v roku 2011 ho odsúdili na 2 roky za útok so zbraňou. Podľa France 24, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje, má útočník 29 rokov a narodil sa v Štrasburgu. 

Panika a hrôza 

Majiteľ jedného z obchodov v postihnutej časti mesta tvrdí: "Počul som výstrely, ľudia začali utekať na všetky strany. Trvalo to približne desať minút."

Svedok Pater Fritz povedal BBC, že potom ako počul streľbu našiel na zemi postreleného muža. Pokúsil sa ho resuscitovať, ale nepodarilo sa. "Nebola tam žiadna sanitka. Po 45 minútach, čo som ho oživoval mi lekár, ktorého som mal na linke povedal, že už mu pomôcť nedokážem." Obeťou by mal byť muž z Thajska.

Emmanuel Foulon, z tlačového oddelenia Európskeho parlamentu povedal, že v meste sa začalo strieľať a následne vypukla panika. Policajti utekali ulicami k miestu, odkiaľ sa dunenie ozývalo. 

https://twitter.com/NOWNews18/status/1072586163402219520

Zástupca starostu Štrasburgu Alain Fontanel na Twitteri upozornil obyvateľov, aby nevychádzali, kým polícia miesto streľby a okolie nezabezpečí. Na miesto dorazil francúzsky minister vnútra, ktorý streľbu označil ako "veľmi vážny verejný bezpečnostný incident". Prokurát otvoril vyšetrovanie.

Reportér TV JOJ potvrdil, že polícia okolie miesta streľby uzavrela zátarasami, dokonca nechce pustiť do uzavretej oblasti ani tam žijúcich ľudí. Obyvateľov oblasti Neudorf a Etoile park žiadajú, aby neopúšťali svoje byty. Mestskú hromadnú dopravu, smerujúcu k miestu streľby, zastavili.

Centrum mesta cez deň otvorili pre chodcov, tí však musia prejsť kontrolou. Cesta pre vozidlá ostáva naďalej uzavretá.

Na mieste útoku ľudia pokladajú kvety. Pozrieť sa tam bola aj reportér TV JOJ Richard Juriš: 

Terorizmus? 

Parížsky prokurátor vyhlásil, že začali vyšetrovanie prípadu pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu v spojitosti s terorizmom. Vláda tiež zvýšila stupeň výstrahy pred terorizmom. Po útoku načas zatvorili aj budovu Európskeho parlamentu, reštaurácie či štadión, kde sa nachádzalo niekoľko tisíc ľudí. "Terorizmus znovu zasiahol naše územie," povedal prokurátor Rémi Heitz. Svedkovia vraj videli, ako strelec kričal Boh je veľký. 

​Motív strelca, ktorý už je pre vyšetrovateľov známy, zatiaľ polícia nepozná. Podľa ministra vnútra ale nie je isté, že ide o teroristický útok.  Vianočné trhy zatiaľ zrušili, rovnako aj všetky ostatné kultúrne podujatia naplánované na stredu. 

Zatvorili parlament 

V Európskom parlamente ostalo aj mnoho europoslancov, ktorí z bezpečnostných dôvodov nemohli opustiť budovu. Až v skorých ranných hodinách predseda parlamentu Antonio Tajani kolegom oznámil, že môžu budovu opustiť na vlastné riziko. Poslanci, ktorí chceli ísť do centra mesta tak mohli urobiť iba výhradne s policajným sprievodom. 

Nečakanú reakciu vyvolal útok v Štrasburgu na sociálnych sieťach medzi niektorými stúpencami Hnutia žltých viest. Našli sa totiž medzi nimi konšpirátori, špekulujúci, že útok zorganizovala vláda, aby zabránila ďalším protestom. Iní ich okamžite nabádali, aby z úcty k obetiam vážili svoje slová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy