Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muníciu z minulého storočia našli odistenú. Hýbať s ňou nemohol ani pyrotechnik
Zdielať na

Muníciu z minulého storočia našli odistenú. Hýbať s ňou nemohol ani pyrotechnik

MEDZILABORCE / V lesoch nad obcou Výrava sa ozývali silné explózie. Neboli náhodné. Policajti dostali hlásenie o nebezpečnej munícii. Podľa zistení pyrotechnika išlo o delostrelecký granát, ktorý bol navyše odistený. Pri manipulácii teda mohol explodovať.

Muníciu našli pracovníci špecializovanej firmy, ktorá v oblasti robí pyrotechnický prieskum. Ten je dôležité vykonať v rámci výstavby slovensko-poľského plynovodu ešte predtým, ako s prácami začne ťažká technika. Musia skontrolovať úsek, kde bude potrebné kopať, aby nedošlo k ohrozeniu života a zdravia. Keď narazili na muníciu, okamžite kontaktovali políciu. "Išlo o delostrelecký granát 120 milimetrov ruskej výroby, z čias 2. svetovej vojny," uviedol pyrotechnik Ján Fehér.

Celý záznam zneškodnenia nebezpečnej munície si pozrite TU.

Muníciu zabezpečili policajti, nebolo možné sa k nej ani priblížiť. Hýbať ňou nesmel ani policajný pyrotechnik. Ukázalo sa, že munícia je už odistená a má poškodený zapaľovač. Zneškodniť ju musel priamo na mieste. Policajti ale neodchádzali s prázdnymi rukami. Pyrotechnici našli množstvo ďalšej munície. "Našli sme 10 kilogramov nábojov z obdobia 2. svetovej vojny. Na úsek sme našli 5 kusov delostreleckých granátov," dodal Fehér. 

Tieto kusy už boli schopné prevozu. Krajský policajný pyrotechnik ich z miesta odniesol. "Krajský pyrotechnik vyhodnotil, že munícia bude schopná prevozu, a tak ju za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení prevzal k zneškodneniu," uviedla policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová.

Pyrotechnický prieskum v oblasti prebieha od septembra. Pyrotechnici tu nachádzali prevažne delostrelecké granáty z obdobia 1. svetovej vojny. Viaceré kusy z mieste odniesť nemohli, a tak ich museli likvidovať priamo na mieste.

Na muníciu v slovenských lesoch sa dá naraziť jednoducho. Buďte preto opatrní a v prípade, že na niečo narazíte, okamžite volajte políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy