Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kaliňák odmieta podiel Slovenska na únose Vietnamca. Tvrdí, že pochybili Nemci
Zdielať na

Kaliňák odmieta podiel Slovenska na únose Vietnamca. Tvrdí, že pochybili Nemci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o tom, že na únos vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha bol použitý aj vládny špeciál. Túto informáciu priniesol nemecký denník Frakfurter Allgemeine Zeitung. Odvoláva sa na zistenie nemeckých kriminalistov. K zverejnenej informácii sa pre televíziu JOJ vyjadril aj exminister vnútra Robert Kaliňák.

Nemeckí vyšetrovatelia sa, podľa Frakfurter Allgemeine Zeitung, odvolávajú na stretnutie vtedajšieho slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka a jeho vietnamského náprotivku To Lama. Podľa polície malo toto stretnutie jediný účel. Dohodnúť sa na tom ako Trinha dostaž bezproblémovo zo schengenského priestoru.

Vo svojom stanovisku Kaliňák spomína aj oficiálnu návštevu vietnamského ministra, ktorá sa uskutočnila v minulom roku. Pre TV JOJ poskytol vyjadrenie, v ktorom zaujíma stanovisko k obvineniam nemeckých médií:

"Žiadna nová informácia, ktorá by nebola doteraz známa sa neobjavila. Fakt je ten, čo sme povedali, že na otázky nemeckých bezpečnostných zložiek, v ktorých sa nás pýtali, či nás požiadali Vietnamci o prepravu pacienta, zraneného, spútaného, alebo inak obmedzeného, tak tá odpoveď bola jasná, že nie. Čo sa preukázalo jednoznačne aj dokazovaním," uviedol Kaliňák. Zároveň dodal, že v tom čase ani netušili, že Vietnamca hľadajú.

Informácia o pátraní sa podľa jeho slov v systéme neobjavila: "...to, čo vnímame ako hlavnú medzeru je, že žiadna informácia nebola vložená do systémov, ktoré sú na to určené. V tomto prípade schengenský informačný systém. Čiže, ak teda pátrali po ňom, prečo nebol vložený do schengenského informačného systému, aby sme mohli mať o ňom nejakú informáciu."

Meno vietnamského podnikateľa a expolitika ale v tých časoch v zoznamoch neevidovali: "Z toho uhlu pohľadu je veľmi jednoduché robiť závery, ale ak sa pátra, tak to malo byť takýmto spôsobom urobené. My sme mali oficiálnu návštevu, ku ktorej sme dali jasné vyjadrenie. Myslím si, že vyjadrenie, ktoré sme dali pred polrokom, platí aj dnes. Takisto sme veľmi intenzívne spolupracovali s nemeckými orgánmi, ktorým sme dodali všetky dáta o autách, fotky, digitálne dáta, ktoré boli k dispozícii a naďalej sa s nimi spolupracuje, podľa mňa to ešte nie je uzavreté. Takže toto je vec, ku ktorej sa dá vyjadriť. Slovenská strana v tejto veci mala jasné stanovisko. Ani sme nielenže túto informáciu nikdy nemali, ani sme to nikdy nepreberali, ale vyjadrili sme sa aj k tomu jasným spôsobom, že by to bolo hrubé zneužitie našej pohostinnosti. Lenže takisto vieme potvrdiť, že žiadny človek spútaný a obmedzený na slobode cez naše územie určite v takejto podobe neprechádzal."

Rovnako ako vo svojom vyjadrení prostredníctvom sociálnej siete, tak aj v telefonickom rozhovore mal pripomienky voči postupu nemeckých kriminalistov. Na priamu otázku "Naznačujete tým, že Nemci si neurobili svoju prácu, ktorú si mali urobiť?", reagoval takto:

"Ja nenaznačujem nič a nekomentujem už z princípu zahraničné fungovanie, okrem toho opierate sa o vyjadrenia v médiách, kde sa vyjadrili v tom smere, že ak k takej situácii došlo, tak je jasné, že aj my sme boli oklamaní, tak ako oni, ale faktom zostáva, že mal byť 2 dni v Berlíne. Po uskutočnení toho únosu, o ktorom hovoria Nemci. A za tieto dva dni plus ďalší deň, kedy bola nejaká návšteva u nás oficiálna, teda vietnamský minister vnútra, žiadna informácia nebola do systému zadaná. Čiže sme to nemohli ani vedieť. Keby taká informácia bola, potom by sme mohli byť spovedaní, že napriek takejto informácii sme po niekom nepátrali, ale keď takú informáciu nemáte, ako s tým chcete pracovať? My sme mali jasný zoznam cestujúcich, dopredu známy, všetci mali diplomatické pasy a medzi nimi sa toto meno nenachádzalo. A to je fakt, ktorý stále platí - pred pol rokom a aj dnes."

Šéfka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová vníma krátke slovensko-vietnamské stretnutie ako zástierku pre únos: "Nemecká polícia už nemá pochybnosti o tom, že pri únose Vietnamca Trinh Xuan Thanha bolo použité aj slovenské vládne lietadlo. A že krátke stretnutie vietnamskej delegácie s ministrom vnútra Kaliňákom, bolo iba divadlom na zakrytie únosu."

​K  téme od rána zaujímajú stanovisko jednotlivé strany. Policajný prezident Lučanský o nej diskutoval s prezidentom Andrejom Kiskom. "Dohodnem sa s nemeckými vyšetrovateľmi na ďalšom postupe ako pokračovať ďalej," uviedol. Nemecká polícia podľa Lučanského v prípade konala, u nás však trestné konanie v tejto veci zatiaľ nie je. "Ja som prišiel už do rozbehnutého vlaku. Dal som si urobiť situačnú správu, čo všetko už bolo urobené a čo od nás Nemci žiadali," povedal.

​Lučanský podľa vlastných slov zatiaľ nedisponuje informáciami, že by bol unesený Vietnamec naložený na území SR do vládneho špeciálu, ako informovali nemecké médiá. "Slovenská polícia zatiaľ v súčinnosti s nemeckými orgánmi urobila všetko, o čo bola požiadaná," zdôraznil s tým, že vykonaných bolo viacero úkonov, vrátane výsluchov. Kiska podľa Lučanského v rámci ich rozhovoru vyjadril s postupom v tomto prípade nespokojnosť. "Dohodli sme sa na postupe, ktorý by sa mal uskutočniť v najbližšom období," povedal policajný prezident.

​Prezident Kiska sa k aktuálnej téme vyjadril prostredníctvom utorkovej tlačovej konferencie.

V nasledujúcom videu si môžete pozrieť  kompletné vyjadrenie Roberta Kaliňáka pre TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy