Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Požiar v dome seniorov v Likavke si vyžiadal jednu obeť
Zdielať na

Požiar v dome seniorov v Likavke si vyžiadal jednu obeť

LIKAVKA / Pri požiari v domove dôchodcov v Ružomberku vyhasol život 70-ročného muža. Išlo o klienta zariadenia a požiar vypukol v jeho izbe. Zo zadymeného poschodia museli evakuovať 17 dôchodcov.

Hasičov zalarmovali zamestnanci centra sociálnych služieb krátko pred poludním. Podľa našich zistení vypukol požiar v izbe na druhom poschodí. "Pred príchodom na miesto personál urobil evakuáciu, tam, kde ešte nebolo silné zadymenie," potvrdil Slavomír Hreha, riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Ružomberku.

​Našťastie išlo o poschodie s mobilnými dôchodcami, čo značne uľahčilo ich presun do bezpečia. Ďalších niekoľko klientov vyviedli von hasiči a policajti po núdzovom evakuačnom schodisku. Všetci boli v poriadku. V izbe, z ktorej sa šíril hustý dym, však našli na zemi ležať bezvládne telo muža. 70Ročný dôchodca zrejme odpadol potom, ako sa nadýchal splodín horenia. Hasiči ho vyniesli na vzduch a snažili sa ho oživiť.

"Po príchode na miesto prevzala posádka resuscitáciu pacienta od príslušníkov policajného a hasičského zboru. Muža sa však aj napriek ich snahe nepodarilo oživiť. Privolaný lekár musel skonštatovať smrť," popísala Katarína Načiniaková, hovorkyňa záchrannej skupiny. "On býval na tej izbe sám, horela len skriňa, kde mal osobné veci," tvrdí Hreha. Ošetrovateľka bola skontrolovať dôchodcu len pár minút pred vypuknutím požiaru, všetko malo byť v poriadku. Po obhliadke zadymenej a čiastočne vyhorenej izby majú hasiči presnú predstavu o tom, čo sa tu stalo.

"Manipulácia s otvoreným ohňom, úmyselné zapálenie postihnutým," tvrdí Hreha. Zriaďovateľom centra sociálnych služieb Likava je žilinský samosprávny kraj. Situáciu po dnešnom tragickom požiari sem prišla skontrolovať jeho predsedníčka. "Pre nás je dôležité vedieť, či boli zanedbané nejaké povinnosti, kto pochybil a podľa toho aj vyvodíme dôsledky," tvrdí Erika Jurinová. "V súvislosti s touto udalosťou vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia," potvrdil Radko Moravčík, hovorca KR PZ v Žiline.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy