Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenský poslanec odletel na Krym. Parlamentní kolegovia ho v tom nechali samého
Zdielať na

Slovenský poslanec odletel na Krym. Parlamentní kolegovia ho v tom nechali samého

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok odletel nezaradený poslanec Peter Marček do Moskvy. Plánuje navštíviť Krym, vraj ho tam pozvali. Voči návšteve sa ohradil ukrajinský veľvyslanec a výhrady malo aj naše ministerstvo zahraničných vecí. Hrozí totiž, že po návrate bude poslanec na Ukrajine nežiaducou osobou.

Poslanec Marček si za miesto svojej tohtoročnej dovolenky vybral anektovaný Krym. Desať podnikateľov a piati poslanci je sumár delegácie, presnejšie zájazdu na kontroverzné územie, ktoré členské štáty považujú za Ukrajinu. Poslanec si ale myslí niečo iné. "Krym bol, je a bude ruský," povedal poslanec.

Okrem neho mali ísť na Ukrajinu štyria poslanci. V podstate len traja, lebo sa vraj niekto z SNS len deň pred odletom zranil, a tak nemôže ísť. Kto to je poslanec nepovedal. Na ktorých troch vo vestibule bratislavského letiska čakal, vedel rovnako len on. "Viete čo? My sme sa dohodli že nebudem hovoriť, kým neprídu," vyjadril sa poslanec Marček. 

​Čakal do poslednej chvíle. Prechádzal sa po letisku, pozeral smerom k parkovisku, traja poslanci údajne zo smeru stále nechodili. "Keď neprídu, bude to pre mňa dosť veľkým sklamaním." dodal poslanec. Napokon poslanci ani neprišli. Dokonca ani podľa jeho slov nevolali, aby dali vedieť, či ich má čakať.

Marček ide na Krym na pozvanie tamojšej samosprávy. Letenky aj ubytovanie si platí sám. "Sme o tom presvedčení, že ide o súkromnú cestu občanov Slovenskej republiky," povedal Peter Susko, riaditeľ tlačového odboru MZV SR. 

​Podľa Ukrajinského veľvyslanca na tom ale nezáleží. "Tí, ktorí tam idú na pozvanie okupačnej vlády, porušujú zákony Ukrajiny. Ukrajinská strana bude reagovať," informoval Jurij Muška, ukrajinský veľvyslanec na Slovensku. 

O trištvrte na šesť absolvoval poslanec Marček bezpečnostnú kontrolu bez svojich kolegov v parlamentu. S pocitom a sklamaním, že to tak bude aj pri nástupe do lietadla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy