Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko prebralo vedenie V4. Hlavnou témou boli utečenci
Zdielať na

Slovensko prebralo vedenie V4. Hlavnou témou boli utečenci

Google News Button Sledovať správy

BUDAPEŠŤ / Slovensko popoludní v Budapešti oficiálne prebralo predsedníctvo vo V4. Celý rok tak budeme po piatykrát šéfovať zoskupeniu, ktoré má spolu približne 65 miliónov obyvateľov a často spolu vystupuje v Bruseli za svoje záujmy. Zoskupeniu, ktoré má v ostatnom čase problém s imidžom. K premiérom Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska sa vo štvrtok pridal aj rakúsky kancelár. Témou číslo jeden však nebol imidž Vyšehrádskej štvorky, ale utečenci.

Na stretnutie Vyšehradskej štvorky prišiel aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Tak ako my na začiatkom júla preberáme predsedníctvo V4, oni v rovnakom čase začínajú šéfovať v Bruseli. Hlavnou témou stretnutia bola migrácia. V4 je známa svojim negatívnym postojom voči kvótam, na čom sa nič nemení. 

"Pri migrácii sa musíme sústrediť na veci, ktoré nás spájajú. Ochrana vonkajších hraníc a hotspoty s utečencami treba zriadiť mimo územia EÚ," tvrdil maďarský premiér, Viktor Orbán. 

Podľa V4 by malo ísť viac peňazí na agentúru Frontex, ktorá momentálne len monitoruje toky s utečencami. Poľský premiér podotkol, že utečenci nie sú len problém južanských štátov. "25 tisíc Čečenov máme v Poľsku a aj z iných krajín Ázie, Uzbekistan, Turkemnistan, ale aj ľudí z východnej Ukrajiny. Musíme si dávať pozor aj na východnú hranicu," vysvetľoval poľský premiér Mateusz Morawiecki.

V otázke migrácie hrá zaujímavú úlohu Rakúsko, ktoré bolo pôvodne proti odporu krajín V4 voči utečeneckým kvótam. Po posledných voľbách sa ale do vlády dostali Slobodní a rétorika našich susedov sa mení. "Chceme sa sústrediť na ilegálnu migráciu. Musíme dosiahnuť, aby lode plné migrantov vôbec nevyrazili smerom k Európe," povedal rakúsky kancelár Kurz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy