Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Budúci ministri sa stretli v paláci u prezidenta Kisku
Zdielať na

Budúci ministri sa stretli v paláci u prezidenta Kisku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V prezidentskom paláci sa dnes teda vystriedal celý rad nových či staronových mien. Každý budúci člen vlády s prezidentom niekoľko desiatok minút diskutoval. Rekordérkou sa ale stala nádejná ministerka kultúry. Ľubica Laššáková sa už totiž v prvý deň ospravedlňovala.

Ako prvý prišiel na stretnutie Gábor Gál budúci minister spravodlivosti. "Určite treba dotiahnuť dokonca tie staré veci, ktoré zaťažujú súdy ako sú exekúcie," povedal.  Okrem toho do hry vracia takzvaný marihuanový návrh, podľa ktorého by nemali byť trestaný užívatelia s jednou dávkou. "Musíme to túžiť fakt len na tie nevinné prípady a nič viac," dodal Gál.  Nezávislejší policajný prezident a policajná inšpekcia majú byť pre Gála absolútne priority od budúceho januára.

 Novou ministerkou kultúry bude banskobystričanka, dlhoročná novinárka z rozhlasu Ľubica Laššáková. Tá ma v pláne dokončiť veľké rekonštrukcie ako Slovenskú národnú galériu, Krásnu Hôrku no rada by sa vybrala aj do regiónov. Hoci sa ešte oficiálne ministerkou kultúry nestala už sa musela ospravedlňovať. Vyzvali ju k tomu umelci, a to po výroku so Sorosovským videním sveta, ktoré v minulosti ponúkol samotný premiér. " Tretí sektor je príliš bohatý vzhľadom na zdroje, ktoré uvádzajú. Musí byť nejaký iný zdroj, musí ich niekto financovať a myslím si, že sú to takéto zaoceánske peniaze," uviedla kedysi pre Denník N Laššáková. " Veľmi sa ospravedlňujem za tento výrok, jednoducho nie nemyslím si to," vyjadrila sa na svoju obhajobu.

Na pôvodné miesto Petra Pellegriniho nastupuje Richard Raši. Stane sa tak vicepremiérom pre investície. " Ten rezort funguje od prvého dňa, ja ho chcem len podporiť," povedal Raši. Ten si ale údajne dopisuje na Facebooku s Antoninom Vadalom, talianským podnikateľom, ktorý mu blahoželal k funkcií. " Mám dvoch adminov, ktorí odpisujú na Facebooku," vysvetľuje Raši. 

​Najočakávanejšou ministerskou návštevou v paláci bol práve Tomáš Drucker. Od prezidenta Andreja Kisku zaznela pomerne jasná požiadavka, aby Drucker zvážil či má Tibor Gašpar ako policajný prezident pokračovať vo svojej funkcií. Na otázku koľko času potrebuje na zváženie požiadavky prezidenta odpovedal takto: " Som človek, ktorý koná rýchlo. Ja vám dnes neviem povedať či to bude otázka dní alebo týždňov. Položte mi prosím túto otázku po niekoľkých dňoch od vymenovania," odpovedal budúci minister vnútra Drucker. Netají sa ani tým, že po svojom boku si zatiaľ necháva pravú ruku Roberta Kaliňáka a tajomníčku Denisu Sakovú. Narozdiel od svojho predchodcu Kaliňáka, plánuje urgentne riešiť, s budúcim kolegom Gálom, otázku budúceho policajného prezidenta a policajnej inšpekcie. " Bude to o tom aby existoval transparentnejší spôsob výberu menovania a tvrdých podmienok, za ktorých môže byť prezident odvolaný," dodal Drucker. 

V prezidentskom paláci nechýbala ani budúca ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. " Záleží mi na tom aby keď sa o pár rokov alebo mesiacov vrátim do nemocnice, aby mi moji kolegovia nenadávali," uviedla na záver. Na otázku či chystá strannícku kariéru odpovedala jednoznačné "nie".  Noví ministri by vo svojich funkciách prekvapiť nemali. Držať sa totiž budú súčasného vládneho programu

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy