Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Je povinnosťou i vznešeným privilégiom žurnalistov byť v krajine strážcami slobody a demokracie, tvrdí Bezák
Zdielať na

Je povinnosťou i vznešeným privilégiom žurnalistov byť v krajine strážcami slobody a demokracie, tvrdí Bezák

BRATISLAVA / Najbližšie rodiny doteraz nenašli pokoj. Slováci sa spájajú a bojujú za Slušné Slovensko. A svojim dielom chcú k tomu prispieť aj umelci, ktorí vyjadrujú pocity spevom a hudbou. Urobili tak aj včera večer na koncerte pre Jána a Martinu.

"Hudba, čo plní celý tento kostol, bude našou modlitbou..." týmito slovami odštartoval spomienkový koncert kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák.

Koncert bol jedným z podujatí, ktorým si umelci uctievajú pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej. Hlavným posolstvom týchto koncertov je ale aj vyjadriť spolupatričnosť s ich rodinami a s ľuďmi, ktorým na našej krajine záleží.

"Musíme im poďakovať nejakým spôsobom, keď už to nemôžme osobne, že už nie sú medzi živými, tak aspoň takto symbolicky," povedal organizátor koncertu Jozef Lupták.

"Treba si pamätať, to čo stalo, že dvaja mladí ľudia boli zabití. Pokoj a požehnanie ich pamäti," pridal sa rabín Misha Kapustin.

Takýchto koncertov už bolo viacero. Prioritou boli mestá najbližšie rodisku obetí a to Žilina a Prešov. "Chceli sme sa do toho zapojiť, pretože tá informácia, že Ján Kuciak mal rád vážnu hudbu ma zasiahla. A nielen samozrejme to, ale všetky tie veci okolo," priznáva Lupták.

Priestor kostola bol plný ľudí, z ktorých tvárí sa dal čítať veľký súcit s rodinami obetí. S citlivým príhovorom pred ľudí predstúpil aj emeritný arcibiskup Róbert Bezák a zožal veľký potlesk: "Hľadať, písať, hovoriť pravdu je ťažká, neraz nevďačná služba. Práve to je totiž povinnosť i vznešené privilégium žurnalistov byť v krajine strážcami slobody a demokracie."

Aj Róbert Bezák vníma popravu dvoch mladých ľudí, ktorí mali ešte celý život pred sebou, veľmi citlivo: "No je to hrozný príbeh, taký, že vyráža dych, už horšie už asi ani nemôže byť. Nejako to bagatelizovať a podsúvať nejaký iný rozmer, to sa mi nepáči, to neobstojí."

Emeritný arcibiskup sa zúčastnil aj dvoch piatkových zhromaždení. Situáciu, ktorú spustila vražda Jána a Martiny nepodceňuje: "To Slovensko už nikoho iného nemá."

Umelci chcú v tejto iniciatíve pokračovať ďalej aj v iných mestách, organizátor Lupták sľubuje ďalšie podujatia: "Spomienku na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú si budeme pripomínať neustále."

Dojímavé koncerty z Prešova a Žiliny si pozrite v nasledujúcom príspevku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy