Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Farmári chcú protestovať opäť a po celom Slovensku, ako pijavice im pijú krv zbohatlíci, ktorí skupujú pozemky a robia im zle
Zdielať na

Farmári chcú protestovať opäť a po celom Slovensku, ako pijavice im pijú krv zbohatlíci, ktorí skupujú pozemky a robia im zle

Farmári pred dvoma týždňami protestovali na traktoroch v Dunajskej Strede a dnes avizujú, že začnú protestovať už po celom Slovensku. Hnevá ich novela zákona o pozemkoch, ktorá upravuje užívateľské právo na náhradnej pôde, ale aj skupovanie pôdy zbohatlíkmi, či cudzincami, ktorí majú malých farmárov zastrašovať a vydierať.

Mnohým farmárom hrozí, že pre novelu zákona o pozemkoch o takzvanú náhradnú pôdu, ktorú obhospodarujú aj 20 rokov, prídu. Nové zmeny odmietajú. Navrhujú uplatňovať systém z roku 2002- 2007, kedy evidenciu náhradných pozemkov garantoval štát. "Sú veľké podniky a my. A oni majú výhodu, lebo sú nájomcovia . Čo je to za zákon, keď vlastníctvo je menej ako nájomný vzťah," rozčuľuje sa farmár Arpád Beringer.

Pred asi dvoma týždňami nespokojní farmári nasadli do 150 traktorov, na ktoré vyvesili transparenty. Dnes avizujú, že v protestoch budú pokračovať. Od ministerstva požadujú, aby legislatíva zostala bez zmeny. "Na Slovensku máme uhorské pozemkové právo. Jeho dôsledkom je obrovská rozdrobenosť pozemkov a nespočetné množstvo spoluvlastníkov pozemkov. Za posledné mesiace sa agrorezort pustil do upratovania pozemkových vzťahov. Sústredili sme sa najmä na oklieštenie špekulácií s pôdou," tvrdí Michal Feik, hovorca z ministerstva pôdohospodárstva.

To je prípad aj pána Arpáda. Ak chce pôdu naďalej obrábať, musí podľa novej legislatívy získať súhlas od viac než 1000 spoluvlastníkov.  Je v tom jednoducho bordel. No, napriek tomu malí farmári legislatívu meniť nechcú. "Chceme aby to zostalo tak ako je, budeme bojovať. Keď sme sprievod urobili v Dunajskej Strede, urobíme ho v celej republike," hovorí Beringer.

A ťažké srdce majú farmári aj na praktiky veľkých firiem, väčšinu z nich vlastnia cudzinci a tí sa vraj pre vyššie platby od štátu neštítia ničoho.

"Vieme o tom ako to robia tí zahraniční, ale to nie sú len Taliani. To sú aj Holanďania, Číňania, Dáni. Sú to zahraničné subjekty, ktoré cez nastrčené osoby u nás skupujú pôdu, skupujú podiely na pôde a jednoducho čerpajú na to platby. Nám to príde ako pijavice v poľnohospodárstve," tvrdí farmárka Anna Balková.

"Sme štyria malí farmári v jednej lokalite, kde máme rozdelené parcely a tá parcela je celá ohradená. A zrazu sa tam objavili býky, aby nám robili škodu. Problém je v tom, že na našej pôde za komunistov vyrástla jelenia farma, ktorá je stále ohradená a na ten pozemok si nárokuje stále družstvo, ktoré už družstvom nie je, tvári sa ako jeden z nás a robí sabotáže," hovorí farmár Ján Vankúš.

"Ak sa niekto farmárom vyhráža, sme pripravení im pomôcť tak odborne ako aj právne. Určite však odporúčame kontaktovať políciu, pretože vyhrážanie a vydieranie sú trestné činy a to určite nemienime tolerovať," hovorí na stav ministerstvo pôdohospodárstva.

Poupratovať v pozemkoch chcela aj exministerka Matečná:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy