Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko, Česko aj Švédsko sa ostro ohradili proti obvineniam, že tajne vyrábali Novičok
Zdielať na

Slovensko, Česko aj Švédsko sa ostro ohradili proti obvineniam, že tajne vyrábali Novičok

MOSKVA / Slovenský veľvyslanec v Moskve sa dnes spolu so zástupcami ďalších krajín zúčastnil stretnutia na pôde ruského ministerstva zahraničných vecí. Prišiel si tam vypočuť, ako to vlastne Rusi mysleli s obvinením, že nebezpečná nervovo-paralytická látka Novičok, ktorou v Anglicku otrávili bývalého agenta Skripaľa a jeho dcéru môže pochádzať zo Slovenska. Dnes však už Rusi tvrdili niečo iné.

Úlohou slovenského veľvyslanca bolo zistiť, či to Rusi myslia naozaj vážne s obvineniami, ktoré by mohli mať ďalekosiahle následky. Zástupca ruskej strany Jermakov ich však už dnes nezopakoval. Práve naopak. "Podľa Jermakova Slovenská republika bola zmienená omylom vo vystúpení hovorkyne ministerstva zahraničných vecí. Ruská strana mala na mysli niekdajšie Československo. V mene ministerstva zahraničných vecí sa pán Jermakov ospravedlnil slovenskej strane za toto nedorozumenie," vysvetľuje Peter Susko, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR.

Zažehnali tak hrozbu, že si Slovensko predvolá na koberček ruského veľvyslanca. "V kontexte uvedeného považujeme toto vysvetlenie za postačujúce, ale naďalej vyzývame Ruskú federáciu, aby spolupracovala pri odhaľovaní prípadu Skripaľ," dodáva Susko.

Po Švédsku však k tomuto diplomatickému kroku dnes pristúpili Česi, ktorí si ruského veľvyslanca predvolali. "To tvrdenie je úplne mimo reality, mimo reality...Opakoval vetu, že my sme tí, ktorí se v chémii vyznáme a že teda podľa ich zdroja my s nejakými látkami pracujeme," tvrdí Martin Stropnický, český minister zahraničných vecí.

Pozvánku na dnešné stretnutie v Moskve zase dostali všetci tamojší akreditovaní veľvyslanci. Napríklad ten britský ju však vzhľadom na situáciu odmietol. Navyše už vopred zrejme tušil, že zástupcovia ruského ministerstva zahraničných vecí budú na jeho rodnú krajinu liať oheň a síru. A presne tak aj bolo.

Zo zodpovednosti za pokus o vraždu Skripaľovcov obvinili Veľkú Britániu. "Buď britská vláda nie je schopná ochrániť ľudí pred teroristickým útokom, alebo sama, priamo či nepriamo za týmto útokom stojí." Povedal zástupca ruského ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jermakov.

Samotní Rusi tvrdia, že vraj nemali dôvod pokúšať sa o smrť bývalého dvojitého tajného agenta. Britský minister Boris Johnson zahraničia to však vidí inak: "Útok podľa mňa súvisí s prezidentskými voľbami v Rusku. Nedemokratické režimy často využívajú takéto postupy na zdôraznenie existencie nepriateľa."

Viac o Novičoku sa dozviete z tejto archívnej reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy