Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výstava na počesť Kuciaka. Uctili si ho jeho prácou
Zdielať na

Výstava na počesť Kuciaka. Uctili si ho jeho prácou

BRATISLAVA / Vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice otriasla Slovenskom natoľko, že aj ľudia, ktorí sa doteraz o politiku veľmi nezaujímali už nie sú ľahostajní, chcú zmenu a sami sa o to snažia pričiniť. Medzi nimi aj študenti Paneurópskej vysokej školy, ktorí urobili výstavu reportáží Jána Kuciaka s odkazom "Nikdy nezabudneme."

V priestoroch Paneurópskej vysokej školy vystavili jej študenti 138 článkov, na ktorých pracoval Ján Kuciak. "Tým, že sme masmediálna fakulta, tak také bližšie nám prišlo to, že vystavme si jeho články, vystavme si jeho robotu a tým si uctíme jeho pamiatku," povedala organizátorka výstavy, študentka Simona Hahnová. "Je veľkou tragédiou, že až po smrti nášho kolegu si aj širšia verejnosť uvedomila tú našu prácu, že naozaj často ideme na hranu a naivne si mysliac, že sa nám nič nemôže stať, odkrývame ďalšie a ďalšie špinavosti," vyjadril sa Marek Vagovič, investigatívny novinár.

"Myslím, že sa deje pomerne významná zmena, deje sa v hlavách ľudí predovšetkým, konečne stratili trpezlivosť a pochopili, že takto sa žiť nedá," myslí si Arpád Soltész, komentátor spravodajského portálu  NOVINY.SK.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová by tento rok oslávili 28 rokov, v máji by mali svadbu a možno by dokončili dom, ktorí si svojpomocne rekonštruovali. Pre úkladnú vraždu, ktorej hlavným motívom, ako to naznačil aj policajný prezident, bola pravdepodobne Kuciakova práca, to už nestihnú. Táto tragédia zrazu akoby myslenie niektorých ľudí zmenila. "Som bola presne tá, ktorá to vnímala tak, že čo sa zmení, nič sa nezmení. Ale to, čo sa stalo, určite zmenilo môj pohľad na vec. Určite som sa začala ja osobne zaujímať o tú politiku viac," priznáva Hahnová.

"Študenti začali otvárať témy, ktoré predtým akoby sa ich nedotýkali. Témy, prečo sme sa dostali do takého štádia, čo sa to deje so Slovenskom. Diskutujú oveľa viac, ako kedykoľvek pred tým," povedala Iveta Radičová, dekanka Paneurópskej vysokej školy.

Výstavu Kuciakových reportáží doplnili študenti aj o fotky a transparenty z pochodov. Na ten piatkový sa opäť chystajú. "Zažívame to, že veľká časť spoločnosti pochopila, že demokracia je robota. A, že sa nestačí len viesť a nechať to tých ostatných, nech to robia za nás, lebo to nestačí. Lebo oni to urobia nakoniec zle, alebo inak ako sme si predstavovali," myslí si Matúš Kostelný, šéfredaktor Denníka N.

"Ak chceme mať slušnejšiu krajinu, tak každý sám za seba musí byť o niečo slušnejší ako bol doteraz," uzavrel Soltész.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy