Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Manuál: V sobotu sú župné voľby, na toto si dajte pozor
Zdielať na

Manuál: V sobotu sú župné voľby, na toto si dajte pozor

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V sobotu, 4. novembra, čakajú Slovensko župné voľby. Volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 do 22:00. Voliť je možné len v mieste trvalého bydliska, pre tento druh hlasovania neexistuje voličský preukaz. Nezabudnite si ale zobrať platný občiansky preukaz.

Každý volič dostane dva hlasovacie lístky. Na jednom sú kandidáti na župana a volič krúžkuje len jedného kandidáta. Na druhom lístku budú kandidáti na poslancov. Počet volených poslancov je rôzny.

Niektorí kandidáti na županov sa vzdali, túto informáciu by mal každý volič vo volebnej miestnosti dostať. "Definitívne výsledky volieb bude štatistický úrad publikovať bezprostredne po ich schválení štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu, 5. novembra 2017," uviedol predseda štatistického úradu Alexander Ballek.

Približne 4 435 000 voličov môže v sobotu 4. novembra využiť svoje právo rozhodnúť o vedení samosprávnych krajov na najbližších päť rokov. Svoj hlas preferovanému kandidátovi na predsedu kraja a vybraným kandidátom na poslancov krajského zastupiteľstva môžu voliči, občania SR a cudzinci s trvalým pobytom v SR vo veku 18 a viac rokov, dať od 7:00 do 22:00. Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová, z informácií od okresných úradov vyplýva, že v žiadnej obci nevyužijú možnosť začať hlasovanie skôr. "Príprava na voľby prebieha podľa plánu, bez neočakávaných problémov,“ doplnila Chmelová.

Pre voľby je vytvorených 5 968 volebných miestností (okrskov). Hlasovať sa dá iba v mieste trvalého bydliska. Každý volič totiž môže voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Z týchto dôvodov neexistuje v krajských voľbách voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Taktiež sa preto nedá hlasovať poštou zo zahraničia. Možnosť hlasovať má v sobotu aj približne 95-tisíc prvovoličov, pre ktorých budú krajské voľby vôbec prvou príležitosťou využiť svoje volebné právo.

Prípravy v niektorých volebných miestnostiach boli v plnom prúde už v piatok. Pozrite si reportáž Martiny Karasovej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy