Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ženatí kňazi. Pápež František prichádza s odvážnymi reformami
Zdielať na

Ženatí kňazi. Pápež František prichádza s odvážnymi reformami

RÍM / Pápež František sa bezpochyby zapíše do dejín ako veľký reformátor. Nebojí sa poukazovať na hriešnosť a chyby vo vlastných radoch a už vôbec sa nebráni novým výzvam. Vieru chce opäť vrátiť ľuďom. Najnovšie vypracoval návrh zákona, ktorý by umožňoval ženatým mužom, aby sta stali kňazmi. O návrhu budú teraz zrejme búrlivo diskutovať a prebehne aj hlasovanie.

Pápež František žiada o povolenie, aby sa ženatí muži v Brazílii mohli stať kňazmi. Konzervatívcom sa ale tento nápad až tak nepozdáva nepozdáva. O téme budú diskutovať a všetci biskupi v Južnej Amerike môžu o návrhu hlasovať, informuje portál Independent. 

Predseda biskupskej komisie oblasti Amazonu, kardinál Cludio Hummes, údajne požiadal pápeža, aby zvážil tento krok, pretože v amazonských vzdialených komunitách je nedostatok vysvätených členov. Katolícka cirkev čelí úpadku odkedy sa v regióne usadili evanjelici. 

Viri probati

Návrh viri probati, ktorý hlboko veriacim ženatým mužom povoľuje určité úkony, je známy už desaťročia. Na svetlo ho ale opäť vytiahol František, prvý latinsko-americký pápež. Vyhliadku na zrušenie celibátu predostrel už v marci, keď povedal nemeckému týždenníku Die Zeit: "Musíme zvážiť, či viri probati je možnosť. Potom musíme určiť, aké úlohy môžu vykonávať napríklad v odľahlých komunitách." 

Celibát nie je dogma

Pápež tiež povedal, že zásada celibátu pre kňazov je skôr disciplína než dogma. Cirkev už v minulosti udelila výnimku v kňazskom celibáte. Východné obrady katolíckej cirkvi povoľujú manželstvo kňazov, rovnako ženatí môžu byť aj duchovní, ktorí prešli na katolícku vieru z anglikánskej cirkvi. Predpokladá sa, že ak tento návrh prejde, rozšíri sa do ďalších častí sveta, vrátane Afriky. 

Tento krok ale pravdepodobne vyvolá hnev konzervatívcov v cirkvi, ktorí sú už zúriví z rozhodnutia pápeža umožniť rozvedeným ľuďom, aby sa mohli opäť zosobášiť, ak to kňazi alebo miestny biskup schvália.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy