Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Samit EÚ. Na prvom mieste je bezpečnosť
Zdielať na

Samit EÚ. Na prvom mieste je bezpečnosť

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL,BRNO / Posilnenie Európskej Únie a ochrana jej občanov. To sú hlavné témy práve prebiehajúceho summitu Európskej Rady v Bruseli. Slovensko tam zastupuje náš premiér. Politické špičky však riešia aj mnohé ďalšie témy. Medzi nimi brexit, migráciu aj terorizmus.

Premiér sa cestou do Bruselu na chvíľu zastavil v Brne. Absolvoval prehliadku dvoch víl a rokovania so svojimi českým a rakúskym partnerom. Čiže nie V4 ale S3. Slavkovská trojka sa mohla otvorenejšie porozprávať, ako je to s našim postojom ku kvótam. "Oceňujem ochotu podieľať sa na riešení tohto problému. Hovorili sme o konkrétnych krokoch správnym smerom,” povedal rakúsky kancelár Christian Kern.

“Otázka znie, sme to schopní pre Pána Boha zastaviť nejako? Alebo sa stále budeme kváriť, že ako si ich porozdeľujeme,” pýta sa premiér Fico. Zakrátko už bol premiér v Bruseli, kde má Európska Rada riešiť hlavne bezpečnosť. Na začiatku aj s Theresou May. “Chcem, aby sme užšie spolupracovali v boji proti extrémizmu a terorizmu v online priestore,” hovorí May.

Podľa premiéra príde po nemeckých voľbách tornádo. Francúzsko-nemecký motor sa podľa neho opäť naštartuje. Donald Tusk vyčaril úsmevy na mnohých tvárach. Britskú premiérku totiž podpichol, keď reagoval na to, či si vie predstaviť zvrátenie brexitu. Pomohol si piesňou Johna Lennona, Imagine. "EÚ bola vybudovaná na snoch, ktoré vyzerali neuskutočniteľne, takže ktovie.Mohli by ste povedať, že som rojko, ale nie som sám," dodal Tusk.

Politici majú riešiť, ako budú riešiť voľbu krajiny, do ktorej sa z Británie presťahuje banková a lieková agentúra. "Dúfam, že dnes to nebude do rána, teda dúfam, lebo platí pravidlo kto sa nechce vyspať, nech ide do Bruselu," povedal Fico.

Súvisiace články