Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žena, ktorá prežila holokaust, sa súdi s aerolinkou. Vyhodili ju z miesta
Zdielať na

Žena, ktorá prežila holokaust, sa súdi s aerolinkou. Vyhodili ju z miesta

Archívna reportáž

JERUZALEM / Osemdesiattriročná Izraelčanka Renee Rabinowitzová, ktorá prežila holokaust, si už zažila znevažovania dosť. Udalosť, pri ktorej musela opustiť svoje miesto a sadnúť si na druhé, ju pobúril natoľko, že leteckú spoločnosť zažalovala za diskrimináciu. Súd jej dal za pravdu a na základe jej prípadu zaviedol nový precedens.

Počas letu z USA do Izraela si ultraortodoxný žid neželal sedieť vedľa 83-ročnej Renee Rabinowitzovej, pretože je žena. Palubný personál mu vyhovel, ale súd za to firme uložil pokutu.

Diskriminácia

V spore s izraelskou národnou leteckou spoločnosťou El Al uspela. Zažalovala ich za diskrimináciu. Organizácia Israel Religious Action Center, ktorá Rabinowitzovú zastupovala, vo štvrtok označila rozhodnutie súdu za "revolučné". Dôvodom sporu bolo to, že počas letu z amerického Newarku do Tel Avivu palubný personál vyhovel žiadosti ultraortodoxného žida, ktorý si neželal sedieť vedľa ženy, a ponúkol Rabinowitzovej iné miesto. Zákony, ktoré dodržiavajú niektorí ultraortodoxní židia, si vyžadujú striktné oddeľovanie mužov a žien.

Staršia pani vyhľadala právnu pomoc z dôvodu "hlbokého poníženia", ktoré pri tejto udalosti pocítila. Organizácia dodala, že tento prípad stanovil precedens a odteraz požiadanie pasažierov na základe ich pohlavia, aby si sadli inde, bude diskrimináciou, ktorá je zakázaná. Organizácia dodala, že súd leteckej spoločnosti El Al prikázal vyplatiť Rabinowitzovej odškodné vo výške zhruba 1700 dolárov.

O problémoch na palube lietadla by mohli hovoriť najmä americké aerolinky. Jedného pasažiera vyvliekli z lietadla, ďalšieho požiadali, aby opustil lietadlo, pretože použil toaletu. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy