Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Budúcnosť: O prácu vás možno pripraví robot
Zdielať na

Budúcnosť: O prácu vás možno pripraví robot

BRUSEL / Roboty v budúcnosti nahradia takmer všetky povolania, ktoré dnes bežne vykonávajú ľudia. Tvrdia to odborníci, podľa ktorých je najvyšší čas pripraviť sa na postupné nahrádzanie ľudskej sily. V Európskom parlamente preto napríklad pripravujú legislatívu, podľa ktorej tí ľudia, ktorí prídu o prácu práve kvôli robotom, dostanú slušné “odškodné”.

Vo svete sú už známe prípady, keď veľké spoločnosti prepustili tisíce ľudí, aby ich nahradili robotmi. Takzvaná robotizácia je budúcnosť, ktorá nás zasiahne skôr či neskôr. Výrobcovia robotov nám ich však hodlajú dávkovať premyslene, hovorí Theophile Champaloux z firmy EVOTION: “V skutočnosti najskôr programujeme zábavných robotov, aby sa ich ľudia nebáli. Pretože v budúcnosti môžu byť našou súčasťou.” O tom zrejme niet pochýb, lebo ak si už teraz porovnáme situáciu spred desiatich rokov, nájdeme mnohé rozdiely. Do banky sme napríklad chodili osobne, teraz riešime väčšinu vecí cez internet banking. Cez internet aj nakupujeme a takýto trend bude pokračovať aj naďalej, najmä v priemysle.

“V budúcnosti budú stroje inteligentnejšie ako ľudia. A to je hranica, za ktorú by sme nemali ísť,” myslí si Michal Boni z Európskej ľudovej strany. Podľa správy europarlamentu pre robotov zaniknú státisíce, až milióny pracovných miest.  Europoslanci tak riešia, čo bude s ľuďmi, ktorí prídu o prácu práve pre robotov. V hre sú napríklad finančné kompenzácie, ale aj rekvalifikačné kurzy. Podľa europoslancov, firmy, ktoré nahradia ľudí robotmi, budú musieť prepusteným zamestnancom ešte dlho vyplácať ich mzdu. 

Súvisiace články