Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Černoch na letáku sa Slovákom nepáči. Nie sme Afrika, píšu užívatelia
Zdielať na

Černoch na letáku sa Slovákom nepáči. Nie sme Afrika, píšu užívatelia

BRATISLAVA / Nenávistné komentáre na sociálnej sieti vyvolala reklama jednej slovenskej firmy na športové oblečenie, ktorá ako modela angažovala muža tmavej pleti. Podnik sa černocha zastal. V Českej republike sa podobný prípad stal ohľadom černošského modela v letáku medzinárodného obchodného reťazca.

"Človek, ktorý je na našej fotke, je náš dobrý priateľ Dennis. Je to Európan, tak ako ty. Má vysokoškolské vzdelanie, postavu, akú ty nikdy mať nebudeš, doma krásnu ženu (je biela a je blond). Dennisova fantastická postava a športové výsledky boli dôvodom, že sme ho vybrali do nášho tímu," napísal výkonný riaditeľ slovenskej firmy Nebbia Martin Pecko v reakcii na rasistické komentáre.

S dvadsaťosemročným Dennisom Johansenom, ktorý sa narodil v Keni a ktorý od svojich dvoch rokov vyrastal v Nórsku, slovenská spoločnosť spolupracovala aj skôr.  Pecko uviedol, že rasistické komentáre firmu sklamali. Podnik je na trhu už od roku 1997. Fotografiu zverejnili na Facebooku v piatok, v nedeľu sa pod ňou začali objavovať rasistické príspevky, informuje Denník N. 

Po pár komentároch sa vyjadrila medzi diskutujúcimi firma Nebbia: "Spoločnosť Nebbia je medzinárodnou spoločnosťou. Naše modely distribuujeme do viac ako 30 krajín sveta. Dennis Johansen je úspešný športovec v kategórii Men's physique. Už pomerne dlhé obdobie je členom nášho tímu. Vybrali sme si ho pre jeho športové výsledky a formu, nie pre jeho farbu pleti. V neposlednom rade je tiež naším priateľom. Preto ak niekto hľadá spojitosť s marketingom istého potravinového reťazca a nami, je to scestné."

Diskutujúci: Ľuďom šibe

"Keď sú medzi nami ľudia, ktorí majú inú farbu pleti ako ty a pracujú desať hodín denne, trénujú oveľa tvrdšie ako ty a žijú podľa pravidiel tejto spoločnosti, nemáš právo sa takto o nich vyjadrovať !!! Rasizmus nemá miesto ani v športe, ani nikde inde," napísal Pecko.

"Slovensko nie je Afrika. Je mi zle z tej nechutnej multikulti propagandy. Hanba vám," píše komentár Martin. "Je mi z vás normálne na vracanie. Hanbím sa, že musím žiť medzi takými obmedzenými neandertálcami. A vraj 21. storočie," reaguje na rasistické komentáre užívateľka Sisa. "Ľuďom šibe. Politicky sa farbia do hneda, ale čierna im vadí. Doteraz nikomu nevadili basketbalisti, golfisti ani šprintéri čiernej pleti. Teraz sa idú zrazu všetci pos**ť," myslí si Jozef.

Mailová adresa: somrasista@nebbia.sk

Riaditeľ slovenskej firmy hodil rukavicu nespokojnému zákazníkovi,  ktorý odsúdil oblečenie a odmietol ho nosiť. Firma mu ponúkla vrátenie peňazí. "Napriek tomu, že toto rozhodnutie je ekonomicky veľmi zlé a možno ho budeme ľutovať, ide tu o princíp a je správne, aby sme sa postavili za názor, o ktorom sme presvedčení.Čo teda máte spraviť? Zriadili sme mailovú adresu: somrasista@nebbia.sk, na ktorú napíšte, ak chcete vrátiť oblečenie. My Vám pošleme formulár, kde vyplníte potrebné údaje," napísal na hlavnej stránke webu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy