Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Raj cestných pirátov. Slováci neplatia poľské pokuty
Zdielať na

Raj cestných pirátov. Slováci neplatia poľské pokuty

Je pravda, že aj v Poľsku platia dopravné predpisy, no jeden z našich divákov na vlastnej koži zažil, ako sa vám pokuta sama vyhne. Môže za to chýbajúca dohoda medzi našimi a poľskými policajtmi. Ak vás totiž v Poľsku odmeria foto-radar, Poliaci ju od vodiča, ktorý sa vráti na Slovensko, už nemajú ako vymáhať.

Oznámenie o prekročení rýchlosti si vodič, ktorý poruší pravidlá, vypočuje už v Poľsku od policajta málokedy. Mobilné radary po celej krajine vystriedali fotobúdky.

Slováci zatiaľ neplatia

Poliaci dostávajú policajné pozdravy priamo domov, Slováci sa ich však nemusia báť. Chráni ich totiž fakt, že neexistuje žiadna cezhraničná dohoda o vymáhaní pokút.To však Poliaci nechcú nechať len tak.

"Všetci vodiči vrátane Slovákov budú platiť pokuty, nezostanú teda nepotrestaní," avizoval Piotr Marec z Dopravného inšpektoriátu v Krakowe.

Chystajú sa zmeny

Ak si ale myslíte, že v Poľsku bude donekonečna raj slovenských cestných pirátov, ste na omyle. Takáto situácia by v Poľsku mala trvať len do začiatku budúceho roka. O slovo sa totiž hlási Európska únia a v europarlamente sa pripravuje projekt celoeurópskej spolupráce medzi jednotlivými krajinami týkajúci sa práve pokút.

Poliakov, čo neplatia, možno zo SR vyhostiť

Slovenskí policajti sú však o niečo prísnejší a v prípade nezaplatenia pokuty môžeme dokonca Poliakov aj vyhostiť z krajiny. "V prípade, že cudzinec marí výkon rozhodnutia štátneho orgánu alebo závažne, prípadne opakovane porušuje všeobecne záväzné právne predpisy, je možné príslušnému útvaru cudzineckej polície podať návrh na administratívne vyhostenie," vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.
 
Na Slovensku aj napriek zásadám objektívnej zodpovednosti podobné radary ako v Poľsku nenájdete. Slováci sa tak na prvý pohľad nemajú čoho obávať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy