Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ty k****! Nadávky policajtom už len za 33 eur
Zdielať na

Ty k****! Nadávky policajtom už len za 33 eur

Teraz vám ukážeme video, ktoré nakrútili mladí muži tesne po tom, ako ich zastavili policajti. Mladíci boli opití a ich správanie sa k mužom zákona bolo dosť vulgárne. Nás zaujímalo, či môžete byť na Slovensku potrestaní za takéto chovanie a zistili sme, že áno, ale nie tak prísne ako v minulosti.

Podgurážení mladí muži sa pri nakrúcaní, ako je vidieť na videu, celkom dobre bavili.  Pri svojich zábavke však zašli ešte ďalej. "Sa hanbíš, že nevieš písať alebo čo. Kam ideš ty zm**? Choď do pr**** ty ču***. Už to do p*** napíš, toto ma nebaví," hovoril na mestských policajtov jeden z mladíkov.

Takmer beztrestné nadávky? Za 33 eur

Na Slovensku síce zo zákona o priestupok jeho novelizáciou vypadol článok o urážke verejného činiteľa, to však neznamená, že politikom, sudcom či policajtom môžte nadávať beztrestne. "Samotne urážky to znamená len použitie určitých hanlivých slov by sa určite dalo riešiť aj právnou cestou. Policajti by sa mohli chrániť v tomto zmysle v rámci občianskoprávneho konania," uviedla odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

V zákone o priestupkoch je aj paragraf 49 o občianskom spolunažívaní, ktorý hovorí, že "priestupku sa dopustí, kto inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech." Takže za nadávky by vám hrozila aj bloková pokuta 33 eur.

Za vyhrážky väzenie

Ale pozor ak vulgarizmy a urážky prejdú do vyhrážania. "Keď sa preskúma tento verbálny prejav je možné sa pohybovať už v rovine trestného práva. Mohlo by ísť o trestný čin," vysvetlila Kurilovská.

A tam by vám už hrozilo aj väzenie. Títo frajeri mali zrejme obrovské šťastie, že sa im policajt nerozhodol veľmi rázne vysvetliť, ako sa má správať vodič pri cestnej kontrole. Možno aj mal, aby pochopili, že policajti sú tu aj na to, aby chránili ľudí pred opilcami na cestách.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy