Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Príjmy do nemocníc klesajú, počty pozitívnych prípadov stúpajú
Zdielať na

Príjmy do nemocníc klesajú, počty pozitívnych prípadov stúpajú

BRATISLAVA / Pandemická situácia na Slovensku sa zhoršila. Aspoň podľa čísiel nových pozitívnych prípadov od posledného hodnotenia spred týždňa. Na niektorých miestach 7 - dňová incidencia narástla o 50 %.

Na Slovensku potvrdili ďalšie prípady omikronu

Po rokovaní vlády na tlačovej besede minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že na Slovensku sekvenovaním odhalili ďalších 73 prípadov. "Môžem potvrdiť podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR v spolupráci s vedeckým parkom ďalších 73 prípadov a spolu ich máme 127," informoval na začiatku minister. Konštatoval, že tieto čísla sú úmerné nárastu pozitívnych prípadov v posledných dňoch. 

Krajiny prepisujú rekordy. Môže za to omikron 

"V okolitých krajinách, ale aj v krajinách celej Európy výrazný nárast prípadov spôsobených variantom omikron. Napríklad v Rakúsku počet prípadov presiahol vrchol ich predošlých vĺn," informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz, Juraj Mišík. Sú ale krajiny, v ktorých nástup vlny omikronu bol skôr a aktuálne je v pomalšom tempe. "Napríklad vo Veľkej Británii už dochádza k výraznejšiemu poklesu prípadov," konštatoval Mišík. Británia od 27. januára ruší opatrenia, ľudia už nebudú mať povinné nosiť rúška. 

Najvyššie nárasty sú na severovýchode a juhozápade

"V niektorých okresoch dochádza k zdvojnásobneniu počtu prípadov oproti minulému týždňu," uviedol Mišík. Ide o 15 okresov. Medzi nimi je aj Stropkov, Sabinov. V týchto okresoch napríklad 7-dňová incidencia stúpla až na 1 700 na 100 000 obyvateľov. "To znamená, že 1,7 % populácie bola pozitívne testovaná za uplynulých 7 dní," vysvetlil tieto hodnoty Juraj Mišík. 

Zaočkovanosť v školstve

Minister školstva Branislav Gröhling informoval o aktuálnom zaočkovaní mládeže. " Vo veku 10 -14  rokov je to 14 %. Medzi deťmi vo veku 15-17 je to 38,7 %.Čo sa týka zamestnancov , využili minimálne prvú dávku 72 %," uviedol minister školstva. Aktuálne je hlásených 0,91 % pozitivity na školách, čo je približne 4 200 detí s potvrdeným ochorením Covid-19. 

​Prešovský kraj má druhý najvyšší počet očkovacích výjazdov v rámci Slovenska

Doteraz ich v kraji absolvovali už viac ako 1 200. Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, štvrtina z výjazdov bola pod taktovkou krajskej samosprávy. "Čo sa týka príjmov do nemocníc, tam je stále pokles. Minulý týždeň to bolo približne 100 denne," informoval Juraj Mišík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy