Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spustenie očkovania nad 45 rokov vyvolalo zmiešaný záujem. Niektoré centrá hlásili voľné miesta, iné plno
Zdielať na

Spustenie očkovania nad 45 rokov vyvolalo zmiešaný záujem. Niektoré centrá hlásili voľné miesta, iné plno

SLOVENSKO / Ministerstvo zdravotníctva v sobotu rozšírilo okruh ľudí, ktorí sa prostredníctvom aplikácie Čakáreň môžu prihlásiť na očkovanie. Ide o osoby nad 45 rokov. Od obeda do večera na túto výzvu zareagovali tisíce záujemcov. Kto sa v sobotu zaregistroval, už na druhý deň dostal vakcínu. Pred viacerými očkovacími centrami sa tvorili dlhé rady, ale našli sa aj centrá, kde očkovacie miesta zostali voľné.

Košice

Očkovacie centrum košického samosprávneho kraja so 40 000 vakcinovaných patria medzi najproduktívnejšich na Slovensku, no a otvorenie termínu pre 45+ pocítili okamžitým zvýšeným záujmom. Mnohí očkovaní zdielajú názor, že by vakcínu mohli podávať aj mladším ľuďom.

Nitra


V Nitrianskom očkovacom centre dokážu za deň zaočkovať 1700 ľudí, v nedeľu sa však prihlásilo iba 1 300.


Ešte v sobotu mali na nedeľu v zoznamoch iba 600 obyvateľov. Počty sa naplnili potom ako bolo spustená veková kategória aj pre ľudí nad 45 rokov.

Naplniť počty pomohli aj zdravotné poisťovne, ktoré vyzývali aj mladších ľudí z rizikových kategórií. "Mne prišla SMS aj mail, tak som to využil," skonštatoval očkovaný.

Skalica


Aj v Skalici sa v sobotu očkovalo. Kapacita očkovacieho centra bola 1600. "Prihlásilo sa 1 380. Prišli z celého Záhoria, Bratislavy, Pezinka, Senca, Šale, Myjavy, Trnavy... Sú ochotní sa dať očkovať," myslí si riaditeľka Strednej zdravotníckej školy v Skalici Ľudmila Bábiková.

Poriadne nahusto čakali na očkovanie aj ľudia v Dunajskej Strede. "Kapacita očkovacieho centra v Dunajskej Strede je 2 230 ľudí a dnes im zo systému NCZI bolo poslaných 2 193 ľudí," uviedla hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.

Prešov



Ešte v sobotu vo veľkokapacitnom centre v Prešove sedeli administratívni pracovníci a v tých boxoch boli ďalšie očkovacie tímy. Pre ich nezáujem o vakcínu AstraZeneca museli v očkovacom centre v Prešove zredukovať na polovicu.

"Na východe je skrátka iná situácia ako v Bratislave. Včera sme išli na osem tímov. Dneska sme museli zredukovať len na päť tímov," informoval Jaroslav Timko z veľkokapacitného očkovacieho centra v Prešove.


Z dvetisíc vakcín na nedeľu sa najprv prihlásilo sotva 25 % záujemcov. No nenaplnilo sa to ani po zavedení novej kategórie 45 +. Zaočkovali 1 300 ľudí a skončili pár hodín skôr ako plánovali.  "Nám chýba na doplnenie 700 ľudí," dodal Timko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy